december 8, 2019

Slovenci smo pri božičnem obdarovanju tradicionalni

Praznični december je tudi čas obdarovanja. Zadnji mesec v letu zapravimo največ denarja. Kaj pa najpogosteje nakupujemo pred božičem in novim letom? In kakšna darila podarjamo Slovenci?

Decembra zapravljamo več. Medtem je decembra lani izredno izplačilo za november znašalo 667 evrov bruto. Božičnico ali 13. plačo pa je prejelo 23 odstotkov zaposlenih. (Foto: Pixabay)

Trgovine na drobno so v lanskem decembru imele kar za dobrih 15 odstotkov višjo povprečno mesečno prodajo kot tekom leta, ugotavljajo na Statističnem uradu. Decembra lani smo porabili več denarja kot decembra leta 2017.

Najbolj se je v lanskem decembru povečala prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, za 37,4 odstotka. Več kupimo tudi živil, prodaja je bila pred koncem leta za 19 odstotkov višja od povprečne mesečne prodaje. Veliko v tem času posegamo še po kozmetiki in oblačilih, teh so trgovci decembra prodali za 16,3 odstotka več. A podatki Sursa kažejo, da vse več ljudi praznične nakupe opravi preko spleta.

giphy

Za 55 milijonov evrov igrač
Statistika kaže, da Slovenci dajemo tradicionalna darila. To na Sursu pojasnjujejo s podatki o uvozu. Tudi lani se je, kot v prejšnjih letih, v predbožičnem času najbolj povečal uvoz igrač. V zadnjih štirih mesecih leta je Slovenija uvozila za 55 milijonov evrov igrač – to je kar 39,8 odstotka letne vrednosti uvoza igrač. Iz tujine pa smo uvozili tudi za 24,5 milijona čokolade in čokoladnih bonbonov in za 10 milijonov parfumov. Za 4 milijone se je nabralo nogavic, za slabega pol milijona pa čestitk in razglednic.

Ker decembra ne gre brez božičnih okraskov, se poveča tudi njihov uvoz. Tako smo v zadnji tretjini lanskega leta uvozili za 1,5 milijona evrov razsvetljav za novoletne smrečice, za 3,8 milijona drugih izdelkov za božične praznike in kar za 2,6 milijona pirotehnike za ognjemete.

giphy

Ko se več družimo
Ne le trgovci, boljši zaslužek v decembru beležijo tudi gostinci. Lani smo v decembru za hrano in pijačo v gostinskih obratih porabili za 9,5 odstotka več denarja kot povprečno v vsem letu ter več kot konec leta 2017.

Marsikdo si decembra ogleda okrašena mestna središča. Najbolj priljubljena sta Ljubljana in Maribor. V Ljubljani so lani decembra zabeležili za 50 odstotkov prihodov turistov več kot je znašalo povprečje leta. V Mariboru je bil porast prihodov 33-odstoten. (TMG, vir: Surs)