Četrt stoletja samostojne Slovenije

25.06.2016

Ob 25-letnici samostojnosti je Slovenija dobila tudi priložnostno poštno znamko. Predstavili so jo že maja. (Foto: Barbara Žejavac)

25. junija pred 25 leti je Slovenija postala neodvisna. Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji državni slovesnosti spomnil, da enotnost ni nastala čez noč, pač pa je bila rezultat dialoga, sodelovanja in zaupanja. Rojstni dan Slovenije je državni praznik.

»Vem, da zmoremo«
Lepota osamosvojitve je bila, ker je ljudi vključevala, ne pa izključevala, je poudaril predsednik Borut Pahor in dodal, da bo to bistvenega pomena tudi za prihodnje izzive. "Vem, da zmoremo, zato v prihodnost ne gledamo s strahom, ampak z upanjem," je še dejal na slovesnosti, ki jo država vsako leto pripravi na predvečer državnega praznika.

Spomini še kako živi
Dan državnosti – tudi dela prost dan – je v spomin na 25. junij 1991, ko sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna upravna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Dva dni zatem se je začela osamosvojitvena vojna, ki je zahtevala tudi smrtne žrtve. Pahor je pred praznikom sprejel njihove svojce. Na Štajerskem valu smo preverili, kako se v naših krajih spominjate časa osamosvajanja pred četrt stoletja. V spodnjih posnetkih prisluhnite tudi, ali in zakaj ste ponosni, da smo Slovenci, pa tudi, ali ob državnih praznikih izobesite zastavo. Čestitke ob dnevu državnosti! (AD)    

Ali obesite zastavo?

Ste ponosni, da ste Slovenci?

Kako se spominjate časa osamosvajanja?
Štajerski val v sliki