julij 1, 2015

Slovenjebistričani pomagajo Nepalcem

Aprilski potres v Nepalu je ponovno dokazal sočutnost Slovencev. Tudi Lions kluba Slovenska Bistrica, ki je zbral tisoč evrov in jih predal priznanemu himalajcu Vikiju Grošlju. Denar bo jeseni, ob vnovičnem obisku te revne himalajske dežele, predal prebivalcem ene od tamkajšnjih najbolj opustošenih vasi.

Lions klub Slovenska Bistrica se je pridružil številnim lions klubom doma in po svetu, ki zagotavljajo denar za popotresno obnovo Nepala.

Rad ima Nepalce
"Tisoč evrov ima v Nepalu postoterjeno vrednost," pojasnjuje eden najuspešnejših slovenskih alpinistov Viki Grošelj, ki Nepal dojema kot svoj drugi dom, o Nepalcih pa pripoveduje s prav posebnim spoštovanjem: "Prežema jih tista najbolj pristna sočutnost. Zelo pozorni so do tujcev, vljudni, ustrežljivi, vedno pripravljeni pomagati. Zato sem toliko bolj hvaležen, da smo se Slovenci tako množično odzvali," je poudaril med včerajšnjim obiskom Slovenske Bistrice. V imenu svojih prijateljev, Nepalcev, se je zahvalil članom Lions kluba Slovenska Bistrica, da niso spregledali njihove stiske. Obsežna obnova v Nepalu se bo začela jeseni, po koncu tamkajšnjega monsunskega obdobja, zato je vsak evro še kako dobrodošel. Dogodka se je udeležil tudi častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha: "Skoraj ne mine dan, da ne bi prejel povabila v katerega od slovenskih krajev, kjer zbirate denar za mojo domovino. Neizmerno sem vam hvaležen, dragi Slovenci," je poudaril v slovenskem jeziku.

Pomoč bo šla v prave roke
Med potresom se je Viki Grošelj s kolegi alpinisti nahajal v Nepalu in neposredno doživljal pustošenje večkratnega sunkovitega tresenja tal: "Bili smo v bližini ene od himalajskih vasi, v kateri so se njihova krhka domovanja podirala kot hiše iz kart. Šest ljudi je pod ruševinami izgubilo življenje." A jim je strešina povedal, da so imeli pravzaprav srečo v nesreči. Če bi bil potres v nočnih urah, ko bi večina spala, bi bilo žrtev bistveno več. Grošljev kolega alpinist je doživel lažjo poškodbo glave. Številni domačini so mu ponujali pomoč in oskrbo, medtem ko so se sami soočali bodisi z izgubo bližnjega bodisi z izgubo doma, s pomanjkanjem vode in hrane. "Ko smo zapuščali vas, so nas domačini prosili, naj ne pozabimo nanje. Obljubil sem jim, da ne bomo. Zato bom naredil vse, da bo pomoč prišla v prave roke," zagotavlja Grošelj. Sredi oktobra bo ponovno poletel k svojim prijateljem, z novo pošiljko pomoči, ki jo poleg Slovenjebistričanov nudijo tudi številni drugi Slovenci. O vnovičnem obisku Nepala Viki Grošelj v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

VIKI GROŠELJ O VRNITVI V NEPAL