oktober 28, 2018

Slovenjebistriški čebelarski center odpira vrata

V Slovenski Bistrici imajo nov Čebelarski center. Pri njegovi gradnji so zavihali rokave številni čebelarji, našteli so kar 9 tisoč prostovoljnih ur, finančno pa so pomagali donatorji in sponzorji, v največji meri pa slovenjebistriška občina. Stal je približno 200 tisoč evrov. In kaj prinaša?

Tudi na Slovenjebistriškem je doma čebelarstvo. Nov center bo zagotovil, da bo čebelarsko znanje prehajalo na mlade generacije. (Foto: M. Prah)

Da čebelarsko znanje ne bo tonilo v pozabo
Podobno kot marsikje po Sloveniji ima tudi čebelarstvo na Slovenjebistriškem dolgoletno tradicijo. Okoli sto čebelarjev, med katerimi se jih nekaj ponaša tudi z nazivom čebelarski mojster, je združenih v Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica, ki mu predseduje Maksimiljan Prah. Pred približno devetimi leti se je v društvu porodila zamisel o ureditvi vzrejnega centra, učne poti medovitih rastlin ter gradnje čebelarskega centra. Vse tri ideje so v minulih letih postopoma uresničili. Nazadnje gradnjo Čebelarskega centra Slovenska Bistrica, ki ga uradno odpirajo danes. Tudi v prisotnosti ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča. "Primarna naloga novega centra bo izobraževanje o čebelarstvu in njegovem pomenu za življenje vseh nas. Gre za dragocena znanja, ki jih bomo čebelarji z veseljem in zvrhano mero odgovornosti prenašali na mlade rodove. Zato smo v centru uredili tudi učilnice. Sredi oktobra smo z vrtci in šolami v naši lokalni skupnosti ter občino podpisali sporazum o sodelovanju," je za naš radio pojasnil predsednik Maksimilijan Prah. Sicer pa center ne bo namenjen le izobraževanju, temveč tudi promociji čebelarstva. Za podmladek se v slovenjebistriškem čebelarskem društvu torej bi bati. Sicer pa Čebelarski center v Slovenski Bistrici lahko obišče kdorkoli. Kdaj? Prisluhnite predsedniku društva v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MASIMILJAN PRAH O CENTRU