februar 12, 2019

Slovenjebistriški grad se pridružuje Cesti gradov

Tudi Grad Slovenska Bistrica bo sodeloval v slovensko-avstrijskem projektu Ceste gradov. Trajal bo tri leta, stal pa bo približno milijon evrov, v njem pa nameravajo slovenski in avstrijski gradovi vzpostaviti trajnejše sodelovanje na področju kulturnega turizma. In kaj si od Ceste gradov obetajo v Slovenki Bistrica?

Grad Slovenska Bistrica se pridružuje čezmejnemu projektu Cesta gradov. Pričakujejo, da bo ta pripeljala k njim še več obiskovalcev. (Zavod za kulturo Slovenska Bistrica)

Gradovi skrivajo zanimive zgodbe
Cesta gradov na območju vzhodne avstrijske Štajerske in južne Gradišćanske že tri desetletja povezuje 25 gradov in dvorcev, zdaj se ji pridružuje 9 slovenskih. Poleg Bistriškega gradu še gradovi Lendava, Negova, Rakičan, Gornja Radgona, Ptuj, Ormož, Velika Nedelja in Murska Sobota. V čezmejnem združenju si bodo prizadevali za oblikovanje skupne blagovne znamke ter promocijo in trženje bogate kulturne dediščine, da bi zagotovili večjo mednarodno prepoznavnost. Gradovi in dvorci predstavljajo pomemben del turistične ponudbe pri nas in v sosednji Avstriji. ZRS Bistra Ptuj bo izdelala katalog novih ponudbenih potencialov za sodelujoče gradove in zgodovinsko revijo z zanimivimi in razburljivimi zgodbami iz obmejne regije. Tako želijo privabiti večje število tujih in domačih gostov na gradove in bližnjo okolico. Napovedujejo tudi doživljajsko ponudbo za družine z otroki. In kaj si od projekta obetajo na Slovenejbistriškem? O tem direktorica Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica Herta Žagar