avgust 7, 2017

Slovenska kopališča večinoma čista

Konec tedna je zaznamovala oporečna voda na plaži v Bernardinu pri Portorožu. Mi smo preverili, kako (ne)čisti so slovensko morje, kopalne reke, pa tudi bazenska kopališča. Veliko lahko k vzdrževanju čistoče pripomoremo tudi obiskovalci.

Od 5000 vzorcev iz slovenskih bazenov jih je 1000 neskladnih, kar pa še ne pomeni, da so neprimerni za kopanje.

Največ neskladnosti poleti 
Večina voda na slovenskih naravnih kopališč ob morju, rekah in jezerih ter bazenov je čistih. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, enkrat do dvakrat mesečno, odvisno od tipa kopališča, preverja kakovost kopalne vode. Na bazenih tako inšpektorji letno odvzamejo preko 5000 vzorcev vode. Od tega jih je približno 1000 neskladnih, a to še ne pomeni, da so ta kopališča neprimerna za kopanje. Neskladnost pomeni, da voda ne ustreza vsem parametrom, a še ni škodljiva za zdravje. Nataša Sovič z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano poudarja, da je neprimernih vzorcev pri nas malo in pojasnjuje, da je neskladnost navadno mikrobiološka: "Se pravi, da dezinfekcija v vodi ni bila dovolj učinkovita. Mikroorganizmom posebej naklonjena je topla voda, ki je primerna za kopanje". Zato ne preseneča, da je največ neskladij ugotovljenih prav v poletnih mesecih. Tudi zaradi kopalcev.

Tudi kopalci smo odgovorni za (ne)čistost vode
Poleti, ko so kopališča bolj polna, kopalci v vodo prinašamo več obremenitev - od krem za zaščito pred soncem do las, ki nam izpadajo. Veliko lahko za čista kopališča naredimo sami, tako, da upoštevamo osnovna higienska pravila na kopališčih. To so razkuževanje nog, tuširanje pred kopanjem v bazenu, majhni otroci morajo nositi plenice, starši pa jih morajo dovolj pogosto opominjati na uporabo stranišč. Lastniki bazenov pa morajo na vidno mesto poleg navodil kopalcem obesiti tudi rezultate zadnjih meritev vode na kopališču.

Na divjih kopališčih več tveganj
Posebna zgodba pa so divja kopališča, kjer kakovosti vode nihče ne preverja, prav tako nimajo urejenih plaž in reševalcev iz vode. Če boste pred koncem poletja osvežitev vseeno še poiskali na katerem od divjih kopališč, v spodnjem posnetku prisluhnite, na kaj bodite pozorni. (TMG)

Datoteke

Nataša Sovič o divjih kopališčih