december 22, 2018

Vojniške jaslice v Vatikanu

Postavljanje jaslic je tako pri nas kot v svetu zelo priljubljen del priprav na božič. V kar nekaj krajih po Sloveniji si lahko ogledate tudi razstave najrazličnejših jaslic. Zanimivo pa je, da so se slovenske jaslice - ki jih je izdelal Jože Žlaus iz Globoč pri Vojniku – letos znašle tudi na razstavi »100 najlepših jaslic sveta« v Vatikanu.

Lesene jaslice Jožeta Žlausa, ki so razstavljene v Vatikanu (osebni arhiv avtorja)

V Rim so romale stilizirane lesene jaslice                                     
Jože Žaus pravi, da je motiv jaslic pri njem še toliko bolj priljubljen zaradi zadnja leta vse bogatejše razstave jaslic v božičnem Vojniku. Član društva jasličarjev in likovnik po izobrazbi je do zdaj naredil in postavil na ogled že kar lepo število jaslic … tudi letos si je njegove mojstrovine mogoče ogledati na razstavah v kar nekaj krajih po Sloveniji. Najbolj ponosen pa je na svojo sveto družino iz bukovega lesa, ki je našla svoje zatočišče v vrbovem votlem deblu. Pogovoru z Jožetom Žlausom prisluhnite v posnetku spodaj. Če boste čez praznike potovali v Vatikan, si zbirko jaslic z vsega sveta lahko ogledate tam; precej bliže in hitreje pa bo, če se kakšen večer sprehodite po pravljično okrašenem božičnem Vojniku, ki vas bo letos že četrtič zapored očaral s številnimi jaslicami iz različnih materialov.

Jaslice prinašajo oznanilo ljubezni, po drugi strani tudi oznanilo miru                                                             
Postavitev jaslic v družinskem krogu nosi sporočilen pomen povezanosti družine, saj je eden najbolj zaželenih in veselih dogodkov krščanske tradicije pri nas. Rojstvo je vedno središče jaslic, zato ga jasličarji postavljajo v naravno ali navidezno središče pokrajine. Osrednji liki so mali Jezus, Božja mati Marija in sv. Jožef; te tri figure so običajno najskrbnejše izdelane in so pogosto tudi ogledalo časa, v katerem so nastale. Med motivi stalnih prizorov so tudi angel miru, pastirji kot predstavniki poljedelske kulture ter modri z Vzhoda, ki simbolizirajo poklon znanosti in vladarjev novorojenemu Gospodu. Jaslice so znamenje odrešenja, ker so simbol stvarnosti Kristusovega rojstva v mrazu in trdoti, uboštvu in odrinjenosti. Nagovarjajo nas z znamenji in simboli, s katerimi je nakazano božje sporočilo človeku … hkrati pa jaslice vabijo k miru v ljudeh in med njimi. (AK)

Datoteke

JOŽE ŽLAUS O NASTANKU SVOJIH JASLIC