julij 18, 2015

Grad Podsreda po temeljiti prenovi sije v novi podobi

Občina Kozje je na sinočnji slovesnosti uradno odprla prenovljeni grad Podsreda z novim informacijskim središčem Kozjanskega parka. 718 tisoč evrov vredna pridobitev je po besedah županje Milence Krajnc dobra naložba v prihodnost, ki bo pripomogla k živahnejšemu utripu občine.

Na občini Kozje pričakujejo, da bo prenovljeni grad na Kozjansko privabil še več obiskovalcev.

Prenova gradu naložba v prihodnost
Obnovitvena dela na gradu, ki velja za enega najpomembnejših spomenikov srednjeveške arhitekture na Slovenskem, so začeli na začetku letošnjega leta. Med drugim so po besedah županje Milence Krajnc obnovili strehe, uredili spodnje gospodarsko poslopje, zamenjali stavbno pohištvo na gradu, uredili razsvetljavo, črno kuhinjo, ozvočenje in vzpostavili avdio ter video vodnik v treh jezikih. 718 tisoč evrov vredna naložba ne bi bila izvedljiva brez sofinanciranja Evropske Unije, ki je prispevala okoli 610 tisočakov, preostanek je zagotovila občina. »Verjamem, da se bodo večletni napori in prizadevanja lokalne skupnosti in strokovnjakov za prenovo tega izjemnega spomenika kulturne dediščine bogato obrestovali. Obetamo si večje število obiskovalcev, večjo turistično privlačnost Kozjanskega, pa tudi kakšno novo delovno mesto,« je ob odprtju poudarila županja. Verjame, da bodo zgodbe, ki so se skozi stoletja odvijale na gradu Podsreda, vabile s svojimi pripovedmi obiskovalce od blizu in daleč.

“Najlepši med slovenskimi gradovi”
Tudi direktor Kozjanskega parka, ki upravlja z gradom, Teo Hrvoje Oršanić je nad rezultatom obnove navdušen. Zlasti ga veseli ureditev spodnjega gospodarskega poslopja.”Pogled z gospodarskega poslopja na zahodno pročelje gradu z obnovljenim mostovžem in stopniščem vgrajenim v živo skalo je pogled, ki bo očaral vsakega obiskovalca gradu. Upam, da se bodo obiskovalci odzvali, prihajali na Kozjansko in uživali v vsebinah, ki jih grad nudi. Nudi pa veliko,“ ocenjuje Oršanić. Grad Podsreda je najbolj obiskan objekt v Kozjanskem parku, zato so v njem uredili novo informacijsko središče parka, na ogled so postavili posodobljeno stalno razstavo o zgodovini gradu, nova pridobitev je tudi orožarna s starodavnimi meči, oklepi, čeladami... Ob stalnih zbirkah je na voljo še nekaj novih razstav, pozornost vzbujajo zlasti mojstrovine umetniških ustvarjalcev in steklarskih mojstrov ustvarjene pod blagovno znamko Gry Kozje. Poseben pečat pa gradu v poletnih letih daje Glasbeno poletje na gradu Podsreda, ki s ciklom koncertov obuja in oživlja starodavne grajske prostore. "Skratka, grad je fenomenalen. Poznam jih veliko, a mislim, da je grad v Podsredi eden najlepših gradov na Slovenskem," je z iskrenim navdušenjem svjoje razmišlanje sklenil Oršanić. (SP)