april 12, 2016

Slovesno v knežjem mestu

11. aprila pred 565 leti je Celje dobilo mestne pravice, zato ni naključje, da ravno na ta dan knežje mesto praznuje svoj praznik. Na osrednji slovesnosti v Narodnem domu je župan Bojan Šrot podelil občinska priznanja in ob tem poudaril, da Celjani živijo v lepem mestu in da morajo biti nanj ponosni.

Priznanja Mestne občine Celje se je poleg častnega meščana letos razveselilo še enajst nagrajencev. (Foto: Gregor Katič)

Častni meščan Rudi Čajavec
Župan Bojan Šrot je v nagovoru vsem meščanom in meščankam čestital za praznik in se letošnjim nagrajencem zahvali za njihovo delavnost, ustvaralnost in odgovornost, s katerimi bogatijo in plemenitijo življenje v mestu. Po štirih letih je Celje sinoči znova dobilo častnega meščana. To je postal zdravnik, specialist medicine dela in športa Rudi Čajavec. Priznanje je prejel za življenjsko delo v medicini, prispevek k izobraževanju mnogih generacij zdravnikov in za dolgoletno delo kot rokometni klubski in reprezentančni zdravnik. Po 43 letih dela v Zdravstvenem domu Celje se je lani uradno upokojil, a svoje delo še danes z veseljem opravlja pro bono. „Tako pač je,“ je Rudi Čajavec dejal ob prejemu priznanja. V zgodovino mesta se je vpisal tudi na poseben način, v celjskem mestnem parku je namreč zasadil prav posebno drevo-tulipanovec.

Zlati grb I. Osnovni šoli Celje
Zlati celjski grb je letos pripadel I. Osnovni šoli Celje, ki se ponaša z dolgoletno in bogato tradicijo, saj je naslednica prve slovenske izobraževalne ustanove v Celju. Lani je praznovala 140-letnico delovanja. Šola je tesno vpeta v družbeno življenje v mestu. Pod njenim okriljem deluje bolnišnična šola, lani so kot prvi uvedli počitniško varstvo otrok, že nekaj let pa pod njeno streho deluje tudi javna kuhinja. Dobitnika srebrnih grbov sta bila tokrat Kapucinski samostan s cerkvijo svete Cecilije, za štiri stoletja delovanja kapucinskega reda in širjenja samostanske dejavnosti ter Tone Goršič, za predanost razvijanju celjskega rokometa in vzgajanje rokometnih prvakov. Bronastih celjskih grbov so se razveselili trije. Prejeli so jih podjetnica Katarina Hohnjec, za uspešnost v lesni industriji in vodenju podjetja, podjetje Ema, za inovativne razvojne dosežke in doprinos k celjskemu gospodarstvu ter Kinološko društvo reševalnih psov Celje, za uspešno desetletno delovanje, dosežke in pomoč pri iskanju pogrešanih oseb. Na sinočnji slovesnosti so nagradili tudi uspehe na izobraževalnem področju. Kristalne celjske grbe je dobilo pet nagrajencev, in sicer Matej Huš, Marija Malgaj, Jernej Mirt, Ana Mladenović in Adela Požežnik

Galerija slik