julij 7, 2015

Slovo od velikega mojstra

V Begunjah na Gorenjskem bodo popoldne pospremili na zadnjo pot velikana slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika. Brata Avsenik, Slavko je namreč ustvarjal skupaj z bratom Vilkom, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi.

Slavko Avsenik - od navdušenega sedemletnega fantiča s harmoniko do nestorja slovenske narodno-zabavne glasbe

Hitro osvojil Evropo in svet
S svojim ansamblom sta tlakovala pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodno-zabavna glasba, s katero sta spreminjala podobo evropske popularne glasbe. Napisala sta več kot 1.000 skladb, v katerih se zrcali narodova dediščina, ki je postala pomemben del slovenske glasbene zakladnice. Med temi melodijami je najbolj znana Na golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. Prve Avsenikove skladbe so ponarodele že v osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Izviren, dinamičen in značilen stil Slavkovega igranja, v katerega sodi tudi znamenito »tresenje« harmonike, posnemajo številni ansambli po vsem svetu. Avseniki so nastopili več kot 10.000-krat, domačo gorenjsko glasbo pa ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane; od hipodromov pa vse do berlinske filharmonije.

Ni veselice brez Avsenikove viže
Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik sestavil svojo prvo avtorsko vižo V planinski koči,  pa do leta 1991 je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset, ansambel pa se lahko pohvali z več kot 10.000 posnemovalci in z dobrimi 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. In verjetno je ni zabave, veselice, kjer ne bi muzikanti zaigrali in zapeli vsaj katerega napeva, ki se je v prvotni izvedbi slišal prav iz Slavkove harmonike ... Ansambel je desetletja navduševal domače občinstvo, dolga leta pa igral tudi v tujini, v Nemčiji, Švici, Avstriji in onstran luže. Ob 60-letnici obstoja je bila Avsenikova glasba kot poseben fenomen vpisana med slovensko nesnovno oziroma duhovno kulturno dediščino.

Z njim smo klepetali tudi na Štajerskem valu
"Vse, kar se je dogajalo, se je zgodilo slučajno, in še danes to analiziram. Lahko samo rečem: Hvala moji usodi," je o svoji glasbeni karieri povedal Slavko Avsenik, ki si nikoli ni mislil, da bo postal glasbenik.
Tako je Slavko pred nekaj leti, ko smo ga poklicali in mu čestitali ob rojstnem dnevu, za radio Štajerski val pokomentiral svojo prehojeno glasbeno pot. V prijetnem telefonskem pogovoru neke lepe novembrske nedelje je priljubljeni glasbenik takrat razkril, da za harmoniko ne prime več, a z veseljem ostaja v tesnem stiku z glasbo. Vse do zadnjih dni je tako pogosto sedel za klavir in ustvarjal glasbo za druge, predvsem za svojega vnuka Saša, ki nadaljuje družinsko glasbeno izročilo in na katerega je bil ob svojih sinovih – tudi velikih glasbenikih – zelo ponosen.
Prišel je čas, ko je veliki mojster odložil svoje glasbilo, ampak njegove melodije, napevi, ljuba domača »muzika« ... ostajajo. Z velikim spoštovanjem do glasbe je Slavko namenil nekaj misli tudi vsem mladim ansamblom, ki danes preigravajo njegove viže in širijo pot slovenskim vižam. (Njegovo sporočilo lahko slišite v piloženem toskem zapisu.)

Povejmo, da na Avsenikovi domačiji v Begunjah danes uspešno ohranjajo in raznovrstno predstavljajo bogato dediščino Slavkove mednarodne kariere ter njegovih dosežkov, že nekaj let pa zelo uspešno vzgaja mlade glasbenike tudi zasebna Glasbena šola Avsenik.

»Kadar bom vandral zadnjič v življenju,
ko bom zatisnil trudne oči,
takrat prijatelji, zadnjič zapojte,
pesem domača naj zadoni.«

... to je seveda nekaj verzov iz ene od številnih Avsenikovih melodij, ki bodo neprecenljive ostale v slovenski narodni zakladnici. Danes pa bo ta njegova domača pesem zadonela tudi za popotnico velikemu mojstru.

Množično slovo z državnimi in vojaškimi častmi
Slavka Avsenika bodo pokopali to popoldne z državnimi in vojaškimi častmi. Mašo zadušnico (ob 16-ih) bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, po njej pa bo pred Avsenikovo domačijo žalna svečanost, na kateri bodo med drugim govorili tudi predsednik Republike Slovenije  Borut Pahor, pesnik in pisatelj Ivan Sivec, v imenu družine pa najstarejši sin Slavko Avsenik ml. Od pokojnega nestorja slovenske narodnozabavne glasbe se bodo s pesmijo poslovili Ansambel Saša Avsenika, Slovenski oktet in Orkester slovenske policije.
Tisti, ki na pogreb ne bodo mogli priti, ga bodo lahko v neposrednem televizijskem prenosu spremljali na 1. programu Televizije Slovenija. (AK)

Datoteke

Slavko Avsenik mladim ansamblom