april 21, 2020

Šmarčan na čelu slovenskih blagovnih rezerv

Vlada je na današnji seji razrešila Antona Zakrajška s položaja direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve. Na njegovo mesto bo jutri kot vršilec dolžnosti sedel Šmarčan Tomi Rumpf.

Tomi Rumpf je veterinar, z veliko vodstvenimi izkušnjami. (Foto: Štajerski val)

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (Zavod) deluje že od leta 1996, poleg opravljanja javne gospodarske službe oblikovanja in uporabe državnih blagovnih rezerv ter obveznih rezerv nafte in njenih derivatov, pa izvaja tudi nabavo zaščitne opreme. Anton Zakrajšek je bil za direktorja imenovan za mandatno obdobje štirih let, in sicer do 31. 8. 2021. »V najbolj kriznih časih od pojava epidemije koronavirusa je Zakrajšek Zavod vodil od doma, saj mu je bila zaradi okužbe s COVID-19 odrejena samoizolacija. Ne glede na okužbo je aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah in vodil Zavod, saj se je dobro počutil in ni imel hujših zdravstvenih težav. To je tudi sam javno povedal. V tem času je sprejel nekatere poslovne odločitve, za katere je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo opazilo, da niso rezultat odgovornega upravljanja. Do današnjega dne se še vedno ni vrnil na delovno mesto, saj je takoj po končani samoizolaciji uveljavil bolniški stalež. Minister Zdravko Počivalšek je dne 20. 4. 2020 prejel prošnjo za razrešitev s strani Antona Zakrajška, ki je v pojasnilih za svoj odstop navedel, da zaradi zdravstvenih razlogov ne more zagotoviti konstruktivno in odgovorno vodenje Zavoda,« so sporočili iz gospodarskega ministrstva.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob razrešitvi Zakrajša povedal: »Dejstvo je, da mora nabava zaščitne opreme v prvi vrsti potekati transparentno. Od vseh, ki so v ta postopek vključeni pričakujem, da bodo svoje delo opravili kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti. Ministrstvo, ki ga vodim, bo z namenom spoštovanja načel zakonitosti, preglednosti, učinkovitosti in gospodarnosti okrepilo nadzor nad Zavodom in izvedlo tudi notranjo revizijo postopkov Zavoda. Kljub težkim razmeram, ki so posledica pojava epidemije, smo in bomo naredili vse, kar je v naši pristojnosti, da bomo zagotovili odgovorno finančno poslovanje Zavoda. Vse to z namenom, da omogočimo transparentno in nemoteno dobavo zaščitne opreme za področje zdravstva, sociale in civilne zaščite«.

Vlada je naloge Zavoda zdaj zaupala Šmarčanu, veterinarju Tomiju Rumpfu, ki je bil v svoji karieri med drugim direktor Kobilarne Lipica, zdaj pa je direktor Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah. Funkcijo bo opravljal kot vršilec dolžnosti, nastopil jo bo jutri. »Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo poleg vseh aktivnosti in ukrepov, ki jih v okviru svojih pristojnosti izvaja za zajezitev vpliva epidemije koronavirusa, še naprej nudilo celovito podporo v postopku nabave zaščitne opreme,« so ob tem sporočili iz ministrstva. (AD)