november 16, 2015

Šmarčani pozdravili izjemen vinski letnik

V Šmarju pri Jelšah je bilo v nedeljo že deseto martinovanje, Pozdrav vinu. Predstavilo se je največ vinogradnikov doslej. Šmarsko turistično društvo je ob tem zaokrožilo prvo akcijo urejenosti okolja.

Šmarski župan Stanko Šket je ob enologinji Tadeji Vodovnik Plevnik, vinski kraljici Sandri Vučko in predsedniku društva Trta Janiju Vrežetu takole odprl sod mladega vina.

Letnik je izjemen v vseh pogledih
Mlado vino je na pokušino postavilo 18 vinogradnikov, članov šmarskega društva vinogradnikov in kletarjev Trta. Obiskovalci so za pet evrov kupili kozarec in se z njim sprehodili od stojnice do stojnice. Bili so zadovoljni, saj je letošnja letina odlična. „Letošnji letnik je izjemen v vseh pogledih, dozorelost grozdja je bila nadpovprečna, tako da smo lahko pridelali vina vseh kakovostnih razredov, od deželnega do vrhunskega,“ je na prireditvi poudarila specialistka za vinarstvo Tadeja Vodovnik Plevnik. Kako ga je še ocenila, prisluhnite v spodnjem posnetku.

Najlepši balkon in najlepši cvetlični vrt
Poleg vinogradnikov so se na prireditvi s svojimi izdelki predstavile še številne lokalne kmetije, tako so se stojnice med drugim šibile pod izdelki iz medu, testeninami, kruhi, pecivi in ostalimi domačimi dobrotami. Pozdrav vinu, ki ga je obiskala tudi aktualna vinska kraljica Sandra Vučko, je že desetič poskrbel za veselo martinovanje v Šmarju pri Jelšah, prinesel pa je tudi novost. Šmarsko turistično društvo je zaključilo prvo akcijo ocenjevanja okolja, Šmarje v cvetju. Razglasilo je zmagovalki v dveh kategorijah. Najlepši balkon ima družina Svetelšek, najlepši okrasni vrt pa je vrt Bernarde Šuc. Predsednica Tursitičnega društva Šmarje pri Jelšah Melita Meh Mastnak pravi, da bodo akcijo nadaljevali in jo v prihodnjih letih še nadgradili, pri čemer upa na še boljši odziv. Podrobnosti je predstavila v pogovoru z Anjo Deučman, prisluhnite jima v spodnjem posnetku. Na prireditvi smo bili tudi radijci Štajerskega vala, številne utrinke prijetnega druženja najdete v fotogaleriji. (AD)

Datoteke

Melita Meh Mastnak o akciji Šmarje v cvetju

Tadeja Vodovnik Plevnik o vinski letini