junij 22, 2019

Koga so ob prazniku nagradili Šmarčani?

Šmarčani so proslavili občinski praznik. Še pred sinočnjo veliko zabavo, ki so jo poimenovali Šmarska noč, so na slovesnosti podelili letošnja občinska priznanja. Najvišjo nagrado, plaketo občine, je prejel nekdanji dolgoletni župan in direktor knjižnice Jože Čakš.

Nagrajenci so na slovesnosti o svojem delu spregovorili z Majo Ratej. (Foto: Štajerski val)

Za pomemben vpliv na razvoj občine
Na petkovi osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku Občine Šmarje pri Jelšah so bili v središču pozornosti občinski nagrajenci – štirje posamezniki in pevski zbor. Letošnja najvišja nagrada, plaketa občine, je šla v roke Jožeta Čakša, podelili so mu jo za večletno prizadevno delo na družbeno-političnem in kulturnem področju ter pomemben vpliv na razvoj občine. Prejem plakete je za naš radio pospremil s temi besedami:

 

Tako pravi Jože Čakš o prihodnosti, o preteklosti in še čem pa bomo z njim klepetali v ponedeljek po 9. uri, ko prihaja na drugo jutranjo kavo k našima jutranjikoma Katji in Davorju.

Slovesnost ob prazniku je s slovensko himno odprlo več kot 100 otrok iz šmarske osnovne šole. 

Še dve priznanji, denarna nagrada in posebno priznanje
Šmarski župan Matija Čakš je na slovesnosti v družbi podžupanov Nine Anderlič Petek in Jožeta Misje poleg plakete izročil še dve priznanji. Z aktivnim glasbenim udejstvovanjem si ga je prislužil kapelnik Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah Borut Lorger, za vztrajnost in vizijo delovanja ter ohranjanje godbeništva v občini in širše.

Priznanje občine je prejel tudi nekdanji predsednik Krajevne skupnosti Sveti Štefan Jakob Romih, podelili so mu ga za večletno aktivno delo v lokalni skupnosti in prostovoljno delo v društvih. In na kaj je v bogati beri postorjenega najbolj ponosen?

Tudi denarno nagrado podelijo vsako leto ob občinskem prazniku. Tokrat so se je razveselili člani Moškega pevskega zbora Kulturnega društva Šentvid pri Grobelnem, ki deluje že 42 let. Je pa šmarska občina letos podelila tudi posebno priznanje – Rafaelu Artičku iz Grobelc. Pred dvema desetletjema je začel kopati edinstveno zemljanko, ki je danes marsikomu znana kot Rafov rov. Takole je o njej povedal v pogovoru z Anjo Deučman:

Radijci Štajerskega vala smo se že napovedali na obisk v Rafov rov, obljubimo, da takrat fotografije in utrinke podelimo tudi z vami.

Zapel je tudi nagrajeni moški pevski zbor iz Šentvida. 

Prvi praznik za župana Matijo Čakša
Sicer pa je bil letošnji občinski praznik prvi na županski funkciji za Matijo Čakša, ki je vodenje občine prevzel konec lanskega leta. Pravi, da je priznanja prav vsem nagrajencem podelil z velikim zadovoljstvom:

Še pomembnejši kot pogled v preteklost pa je pogled v prihodnost. Župan si želi oz. napoveduje:

Ob tem je državo pozval, naj občinam nameni več denarja, saj da bo le tako mogoč uspešen razvoj. (AD)

Šmarčani so praznik proslavili tudi z gosti. Županu Matiji Čakšu ter dvema podžupanoma sta se na odru pridružila tudi župan sosednje občine Rogaška Slatina Branko Kidrič in Milenko Ristić iz bosanske Lopare. (Foto: Blaž Lah)