september 27, 2019

Šmarčani se bodo lahko ogrevali na zemeljski plin

Šmarska občina je zaključila prvo fazo plinifikacije Šmarja pri Jelšah, ki bo nekaterim občanom že v tej kurilni sezoni omogočila ogrevanje na zemeljski plin. Letos bo priklopljenih 40 odjemalcev v središču Šmarja, do prihodnjega leta bo plin napeljan še v ostale dela naselja.

Med objekti z ogrevanjem na plin je tudi energetsko prenovljeni šmarski zdravstveni dom. (Foto: občina Šmarje pri Jelšah)

Na plin priključeni vsi javni objekti
Občina Šmarje pri Jelšah je na včerajšnji priložnostni slovesnosti z izbranim izvajalcem, podjetjem Petrol, obeležila zaključek težko pričakovane prve faze plinifikacije naselja Šmarja pri Jelšah. "Koncesionar, družba Petrol, je zaključil prvo fazo plinifikacije občine, v sklopu katere je bilo zgrajeno blizu 6.000 metrov plinovoda in 40 priključkov. Prvi odjemalci se že priključujejo na distribucijski plinovod, med njimi so občinski objekti, predvsem tisti, kjer je Petrol skoraj sočasno z izvedbo plinifikacije izvajal tudi energetsko sanacijo objektov in kot glavni energetski vir predvidel zemeljski plin," razlaga vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich:

Na plinsko ogrevanje bodo po besedah Reichove priključeni centralna osnovna šola, stara šola, Šmarski hram, zdravstveni dom, kulturni dom, staro sodišče, bloki ter ostali objekti, ki so v Šmarju pri Jelšah ob trasi glavne ceste. 

Zasebna gospodinjstva po dogovoru s Petrolom
Za plinovodne priključke javnih objektov bo poskrbela šmarska občina, zasebna gospodinjstva pa bodo plinifikacijo izvedla po dogovoru s Petrolom. "40 metrov od glavnega plinovodnega omrežja krije Petrol, preostalo plačajo občani sami," razlaga Anita Reich in dodaja, da je cena priključka odvisna od več faktorjev, kot so dolžina plinovodne napeljave, vrsta terena in drugi. Na občini pričakujejo, da se bo za ogrevanje na plin odločilo precej gospodinjstev, saj je zemeljski plin ekološko prijazen in cenovno ugoden energent.

Do 2020 plinifikacija celotnega Šmarja
V drugi fazi, ki bo izvedena prihodnje leto, namerava šmarska občina izvesti še plinifikacijo ostalega dela naselja Šmarja pri Jelšah. Družba Petrol je predvidela, da bi v prvem letu distribuirali 400.000 m3 plina, v naslednjih petih letih pa dosegli končno maksimalno distribucijo 720.000 m3 plina. Glede na odziv potencialnih uporabnikov na občini pričakujejo, da bodo te količine ne samo dosegli, temveč po vsej verjetnosti tudi presegli. Koncesionar Petrol je sicer v občini Šmarje pri Jelšah poskrbel tudi za energetsko obnovo objektov v javni lasti, v sklopu katere je nov toplotni plašč dobilo sedem objektov. Več TUKAJ. (SP)