oktober 24, 2019

Šmarje: gospodarstvo in občina v dobrem dialogu

V Šmarju pri Jelšah je bilo včeraj srečanje župana z gospodarstveniki. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je med največjimi izzivi izpostavil pomanjkanje delovne sile, gospodarstveniki pa so ob kadrovski problematiki opozorili tudi na preveč birokracije, hkrati so pohvalili dobro sodelovanje z občino.  

Na okrogli mizi: minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah in direktor podjetja AS system Aleš Seidl in direktor podjetja Kodila Janko Kodila z voditeljico Sergejo Javornik. (Foto: Radio Štajerski val)

Počivalšek: za delo bolje stimulirati brezposelne 
Na okrogli mizi z naslovom Lokalna skupnost in gospodarstvo v dialogu za napredek in razvoj so sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah in direktor podjetja AS system Aleš Seidl ter direktor podjetja Kodila Janko Kodila iz Murske Sobote. Minister Počivalšek je opisal dobre gospodarske razmere v državi, izpostavil je problem pomanjkanja delovne sile ter predstavil ukrepe za reševanje te težave:

Seidl: ob kadrovskih težavah tudi preveč birokracije
Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah in direktor podjetja AS system Aleš Seidl je med večjimi izzivi podjetnikov v tem obdobju poleg kadrovskih težav izpostavil preveč birokracije, pa tudi še vedno prisotno črno in sivo ekonomijo. Pri iskanju rešitev si želi več sodelovanja z državo, pri čemer izpostavlja šolski sistem: 

Kot še pravi Seidl, mladi odlašajo z zaposlitvijo, izkušenih delavcev pa primanjkuje, posledično prihaja do preobremenitev in izgorelosti tistih, ki delo znajo opraviti, kar lahko predstavlja velike težave.

Čakš: vse poslovne cone polno zasedene
Sogovorniki na krogli mizi so se strinjali, da so gospodarstveniki in lokalna skupnost v občini Šmarje pri Jelšah v dobrem dialogu. Šmarska občina si namreč prizadeva podjetnikom zagotoviti čim boljše pogoje za delovanje. Po besedah župana Matije Čakša je občina v minulih letih uredila 14 hektarov poslovnih con v Mestinju in Šmarju pri Jelšah, ki so trenutno polno zasedene. Občina tako išče nova zemljišča, kjer bi uredila še tretjo poslovno cono. Za razvoj podjetništva pa si, kot pravi župan Čakš, prizadevajo tudi z mnogimi drugimi ukrepi:

Na občini si bodo še naprej prizadevali za čim boljše prometne povezave, največji zalogaj bo ureditev šmarske obvoznice, ki je sicer dolgoročni državni projekt. "Apeliramo na čim hitrejšo izvedbo idejnega projekta, javno razgrnitev ter vstavitev naložbe v državni prostorski načrt,« razlaga Čakš. Občina in Direkcija RS za infrastrukturo sta si sicer med kratkoročnimi cilji zastavila preplastitev ceste Šmarje - Belo, rekonstrukcijo ceste in ureditev pločnika na Pečici ter izgradnjo križišč v Mestinju in pri trgovini Kašča v Šmarju pri Jelšah. (SP)