september 19, 2016

Šmarska klet za vinogradnike in turizem

V Šmarju pri Jelšah so bogatejši za novo vinsko klet, v kateri je svoj prostor dobilo Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta. Slovesno so jo odprli včeraj, ko so v Šmarju slovesno naznanili tudi začetek trgatve. Šmarska vinska klet je tudi priložnost za razvoj turizma v občini. 

V Šmarski kleti je tudi prostor za številčnejša druženja. (Foto: Občina Šmarje)

Pet let prizadevanj in truda
V stari Skazovi hiši v središču Šmarja pri Jelšah bodo člani Trte odslej imeli društvene sestanke in predavanja. Že dolgo so jih čakali „Projekt je bil narejen že pred štirimi ali petimi leti. Postopoma smo zbirali papirje, pa tudi voljo, ker je bil ta prostor v slabem stanju. Leto in pol smo se trudili z delom, zbirali smo prostovoljne prispevke. Lani spomladi smo se dokončno dogovorili tudi z občino, da nam je dala te prostore v najem,“ pojasnjuje predsednik Društva Trta Janez Vreže, ki je izrazil veselje ob odprtju in poudaril, da pa bodo vrata kleti odprta za vse: »Ta vinska klet je namenjena druženju vinarjev in tudi drugim društvom za njihove potrebe, predvsem pa obiskovalcem, ki jim bomo skupaj z Društvom kmetic Ajda ponudili pravo, šmarsko ponudbo.«
300 m2 veliko Šmarsko klet, ki vključuje prostor za društvene sestanke in predavanja ter vinsko klet, so z veliko prostovoljnega dela vinogradnikov in s pomočjo številnih pokroviteljev uredili v Skazovi hiši v središču kraja.

Tudi za promocijo turizma
Šmarje je tako letos poleg Muzeja baroka pridobilo še eno turistično točko, ki bo zagotovo dopolnila ponudbo kraja. Za ureditev Šmarske kleti si je prizadevala tudi občina, ki je projekt finančno podprla. Po besedah župana Občine Šmarje pri Jelšah Stanislava Šketa novih prostorov ne bodo uprabljali samo vinogradniki, ampak jih želijo vključiti tudi v širšo turistično ponudbo občine. To bo predvsem naloga prihodnjega leta, ko bo v občini zaživel tudi novi Javni zavod za turizem, šport in mladino. »Nova klet je prostor, ki ga moramo znati ponuditi kot izhodiščno točko ali pa zaključek potepanja po Šmarju in okolici. To moramo znati ponuditi v paketu in privabiti goste v Šmarje.«

Organiziranje dnevov odprtih vrat in degustacij
Vinsko klet bodo za širšo javnost prvič odprli v začetku novembra, ko bodo vinogradniki opravili trgatev in predstavili mlado vino. Enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik napoveduje odličen letnik: »Obeti za letošnji letnik so dobri, za lanskim letnikom zaostajamo le za nekaj dni, kar je odlično izhodišče za kakovostno vino.« Šmarska klet vključuje prostor, kjer bodo lahko organizirali društvene sestanke in predavanja, ter vinsko klet. Vinogradniki si želijo, da bi lahko že to zimo organizirali dan odprtih vrat, kjer bi degustirali vina iz domačih vinorodnih krajev.

Še nekaj podrobnosti o Šmarski kleti pa v spodnjih posnetkih. (PŽ)

Datoteke

Predsednik Društva Trta Janez Vreže o Šmarski kleti

Župan Stanko Šket o pomenu kleti za turistično ponudbo.mp3

Tadeja Vodovnik Plevnik o letošnjem vinskem letniku.mp3