marec 29, 2017

Šmarska knjižnica srce kraja

Šmarska knjižnica s svojimi enotami postaja privlačen in živahen javni prostor, ki združuje obiskovalce vseh generacij od blizu in daleč. Zajema široko paleto kulturnih, izobraževalnih in zgodovinskih področij, z muzejem baroka pa se ji kažejo nove perspektive. 

Direktor knjižnice Jože Čakš in organizatorka kulturnih prireditev Jana Turk Šulc na novinarski konferenci pod cvetočimi magnolijami.

Tisoč dogodkov in 130 tisoč obiskovalcev
Javni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah, ki združuje knjižnico, kulturni dom in muzej baroka, je preteklo leto finančno in programsko pozitivno zaključil. "Uspešno smo izpeljali vse načrtovane projekte in še kakšnega zraven. Blizu tisoč dogodkov v Šmarju, številni v sosednjih občinah in 130 tisoč obiskovalcev je rezultat, ki je nadvse razveseljiv," ne skriva zadovoljstva direktor Jože Čakš. Ob prizadevanjih celotnega kolektiva, v katerem je 12,5 zaposlenih, si želijo tudi v letošnjem letu z zanimivimi programi privabiti številne obiskovalce. Pri tem stavijo na povezovanje kulture. Po Čakševih besedah si prizadevajo knjigo združiti z vsemi drugimi kulturnimi dejavnostmi: gledališčem, kinom, razstavami, aktivnostmi Univerze za tretje življenjsko obdobje … Med odmevnejšimi dogodki izpostavlja 4. Mednarodni festival kulture in znanja starejših, ki bo 20. aprila, vse bolj uveljavljen Festival amaterskega filma - FAF bo v sredini maja, ob razprodanem gledališkem abonmaju bo velik poudarek tudi na gostovanju muzikalov, velik izziv pa bodo tudi programi v Muzeju baroka.

V muzeju veliko programov, premalo denarja
Velik izziv in potencial Knjižnice Šmarje pri Jelšah je Muzej baroka Šmarje, ki so ga odprli avgusta 2015. V muzeju si lahko med drugim ogledamo stalno razstavo 43-ih originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur, ali pa obiščemo katerega od kulturnih dogodkov, zlasti koncertov, ki imajo zaradi izjemne akustičnosti prostora in edinstvenega ambienta, poseben čar. Kot izpostavlja Čakš, so problem nekateri muzejski programi, zlasti Rokovo poletje in Četrtkovi kulturni večeri v atriju muzeja, za katere v letošnjem občinskem proračunu ni bilo zagotovljenega dovolj denarja. Čakš upa, da bodo z delom dokazali, da bo muzeju, kjer so med drugim na ogled originalni kipi iz kepalic Kalvarije Svetega Roka, v prihodnje treba dodati še kakšna dodatna finančna sredstva. Muzej ima izjemno vrednost, saj s svojo aktivnostjo prenaša dediščino kulture prihodnjim generacijam, povečuje pa tudi prepoznavnost občine. Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije in tudi tujine, zlasti so bili veseli skupin iz Avstrije in gostov iz sosednjih turističnih krajev. Šmarski kulturni dom z muzejem tako postaja vse bolj pomembno središče kulture ter kraj druženja mladih in starejših ljubiteljev različnih kulturnih zvrsti. (SP)

Galerija slik