november 13, 2019

Bo po teh ukrepih Šmarje varnejše pred poplavami?

Na šmarski občini si po poplavah, ki so letos kar trikrat prizadele središče Šmarja, prizadevajo za večjo poplavno varnost. Letos bodo uredili manjši prodni zadrževalnik ter očistili Šmarski in Bobovski potok, načrtujejo pa tudi izgradnjo novega kanala v središču Šmarja pri Jelšah.

Prodni zadrževalnik v Šmarju pri Jelšah. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Občina Šmarje pri Jelšah v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za vode načrtuje nujne protipoplavne ukrepe za zaščito Šmarja pri Jelšah in območij, ki so bili prizadeti ob letošnjih močnejših nalivih. "Izbrani koncesionar Nivo Eko, d.o.o. bo predvidoma še ta mesec končal manjši prodni zadrževalnik. V njem se bo zadržal mulj in prod, pa tudi vejevje in druga gozdna zarast, kar naraščajoče vode običajno nosijo s seboj. Poleg tega bo prodni zadrževalnik lahko zadržal tudi nekaj vode ob manjših nalivih,“ razlaga vodja oddelka za okolje in prostor Peter Planinšek in dodaja, da bo potreba za boljšo protipoplavno varnost poskrbeti predvsem z izgradnjo novega kanala v središču Šmarja:

V sklopu zagotavljanja večje pretočnosti bo Nivo Eko predvidoma še letos očistil strugo Šmarskega potoka skozi naselje, vključno s pritokom Dvorskega potoka do železniškega mostu, in strugo Bobovskega potoka na območju Belega. A, kot še poudarja Planinšek, z vsem tem središče Šmarja še ne bo varno pred poplavami, v bližnji prihodnosti bo treba zgraditi še nov glavni kanal za iztekanje padavinskih vod, za kar se projekti že pripravljajo. (SP)