marec 28, 2017

Do Zibike vendarle po boljši cesti

Občina Šmarje pri Jelšah je za posodabljanje prometne infrastrukture letos namenila dobra 2,1 milijona evrov občinskega denarja. Največ za obnovo dotrajane ceste Spodnje Mestinje-Zibika. V sodelovanju z državo je poskrbela tudi za ureditve odsekov na Halarjevem hribu, v Završah in Spodnjem Mestinju.

Ozko in luknjasto cesto med Zibiko in Spodnjim Mestinjem bodo rekonstruirali in razširili.

Po lepši cesti med Zibiko in Sp. Mestinjem že letos?
Prenova 3.400 metrov dolge lokalne ceste Spodnje Mestinje-Zibika bo največja letošnja občinska naložba. "Projekt zajema rekonstrukcijo in razširitev ceste v širini od 5,5 do 6 metrov ter izgradnjo dobrega pol kilometra pločnika v Zibiki," pojasnjuje šmarski župan Stanislav Šket. Ponudbe za izvajalca del še zbirajo, podjetje, izbrano na javnem razpisu, naj bi dela izvedlo v dveh etapah. "Začeli bomo iz Zibike proti Spodnjemu Mestinju. Koliko bomo uspeli postoriti v tem letu, bo odvisno od cene izbranega izvajalca. Mislim pa, da bi lahko cesto dokončali že v letošnjem letu, financiranje pa bi prenesli v leto 2018," razlaga župan. Projektantska vrednost prenove je 1,3 milijona evrov, a Šket verjame, da bo ponudba izbranega gradbinca ugodnejša.


Varneje na Halarjevem hribu, v Završah in Spodnjem Mestinju
Občina ob tem v sodelovanju z državo ureja še nekaj odsekov cest. Že ta teden bo končano novo križišče z nadomestno cesto, manjkajočim pločnikom in kolesarsko stezo v Spodnjem Mestinju. Prav tako do konca tedna bo urejeno križišče z avtobusnima postajama in razsvetljavo na Halarjevem hribu, na relaciji Šentjur–Šmarje. Najkasneje do 15. aprila bo v Završah, med Grobelnim in Šentvidom, zgrajen še nov pločnik z avtobusno postajo. Za vse tri naložbe je država zagotovila pol milijona evrov, nekaj bo prispevala tudi občina. (SP, foto: Štajerski val)