oktober 14, 2020

Šmarska občina želi postati lastnica Jelšingrada

Občina Šmarje pri Jelšah se želi z lastniki dvorca Jelšingrad - z nekaterimi ima še nerešene zadeve na sodišču - pogoditi, da bi lahko kupila Jelšingrad.

Dvorec Jelšingrad že več kot 40 let sameva. (Foto: Štajerski val)

Dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kot je znano, že več desetletij čaka novega lastnika, ki bi dvorec obnovil. Pred kratkim je od poskusa nakupa odstopil trgovec Franc Jager, saj z lastniki naj ne bi našli skupnega jezika.

Zdaj je ponudbo za nakup Jelšingrada oddala Občina Šmarje pri Jelšah. A ta ponudba je nekoliko drugačna, pravi župan Matija Čakš:

Kot je znano, so lastniki 90 odstotkov Jelšingrada dediči Georga Zečevića. Deset odstotkov pa je v lasti Sare Staroveški, Marjana Babiča in Terezije Gobec. Slednja je mama predsednika Golf kluba Jelšingrad Damjana Gobca, s katerim občina spor glede zemljišč v okolici dvorca rešuje na sodišču.

Čakš pravi, da je ponudba trenutno pri predstavnikih lastnikov. Če bi se uspeli pogoditi, pa bi občino čakala večmilijonska prenova dvorca, pri čemer župan poudarja:

Po Čakševih besedah se za nakup zanimajo češki kupci, a še ni nič dorečeno. Izpostavlja pa velik pomen Jelšingrada, ki je tudi kulturni spomenik lokalnega pomena:

Zato Čakš upa, da bodo čim prej našli rešitev. (TMG)