april 17, 2020

Šmarski dom upokojencev: zaposleni izčrpani, potrebujejo pomoč

V šmarskem domu upokojencev so že skoraj mesec dni borijo z novim koronavirusom. Opozarjajo na izčrpanost zaposlenih, ki delajo v 13-urnih turnusih. Za pomoč so zaprosili vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše.

Prvo okužbo z novim koronavirusom so v šmarskem domu upokojencev potrdili 18. marca. (Foto: Občina Šmarje)

Pomoč so dobili, a potrebujejo je še več
»Trenutno se soočamo z izredno izčrpanostjo vseh zaposlenih, delo namreč poteka v 13-urnih turnusih, zato smo se prek koordinacijske skupine obrnili po pomoč, ki jo nujno potrebujemo, na vse zdravstvene organizacije in zdravstvene delavce v okolici in širše. Prav tako že nekaj časa iščemo pomoč za čiščenje prostorov, vendar nam čistilnega servisa, ki bi prevzel del nalog, ni uspelo pridobiti,« je v današnji izjavi za javnost zapisala direktorica doma Gordana Drimel. Že vseskozi domu sicer pomagajo kolegi iz ostalih zdravstvenih zavodov, prostovoljci in študenti, pa tudi šmarski štab civilne zaščite, k ipa so tudi že izčrpani. Nad zdravstvenim stanjem stanovalcev sicer bdi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, delo in ravnanje v domu pa spremlja pristojna epidemiološka služba. »Za vodenje aktivnosti preprečevanja in obvladovanja širjenja ter organizacijskih nalog je skupaj z vodstvom doma zadolžena koordinacijska skupina, imenovana s strani Ministrstva za zdravje,« še navaja Drimlova.

Ozdravelo že 40 stanovalcev
Aktualnih številk o tem, koliko stanovalcev in zaposlenih je okuženih s covid-19, tudi tokrat ni podala, je pa zapisala, da je 40 stanovalcev brez znakov okužbe že dlje časa, tako, da jih štejejo za ozdravele. »Tudi stanje večine drugih okuženih stanovalcev je kljub pridruženim številnim obolenjem zaenkrat stabilno. Devet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v bolnišnici Celje. Nekaj stanovalcev se je iz bolnišnice že vrnilo v domsko oskrbo. Prav tako so se na delo vrnile štiri zaposlene. Večina zaposlenih se kljub odsotnosti bolezenskih znakov zaradi še vedno pozitivnega brisa žal ne more vrniti na delo,« piše in dodaja, da je bilo v zadnjem tednu odvzetih več nadzornih brisov pri stanovalcih in zaposlenih, ki so na novo kazali znake okužbe: »Tako je bila na novo potrjena okužba pri šestih zaposlenih in štirih stanovalcih. Večina kaže le blage znake okužbe z mejno temperaturo, s pomanjkanjem vonja in okusa ali z blagimi prehladnimi znaki. Stanje se glede na dogajanje v preteklem mesecu kljub vsemu umirja.« Po podatkih NIJZ je okužba z novim koronavirusom v šmarski občini do včerajšnjega dne sicer zahtevala 25 življenj, vsi umrli naj bi bili iz doma upokojencev. 

Nova dezinfekcija prostorov
Ob tem v domu vseskozi aktivno izvajajo številne preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Tako pristojne službe danes, kot je sporočila Drimlova, ponovno izvajajo dezinfekcijo s hladnim zamegljevanjem. (AD)