julij 28, 2020

Šmarski fotograf Slavko Ciglenečki bi praznoval 110 let

Ob 110-letnici rojstva znanega šmarskega fotografa Slavka Ciglenečkega je v šmarskem kulturnem domu na ogled razstava o njegovem življenju in delu.

Razstavo v šmarskem kulturnem domu so razstavo naslovili po najljubši fotografiji Ciglenečkega, Med nebom in zemljo. (Foto: Štajerski val)

110 let mineva od rojstva šmarskega fotografa Slavka Ciglenečkega. V Knjižnici Šmarje mu posvečajo razstavo, na kateri so na ogled njegova dela. Zbrani pa so tudi podatki iz njegovega življenja, ki jih iz njegovih fotografij ni vedno mogoče razbrati. Ciglenečki je imel namreč širok nabor zanimanja, pravi Mateja Žagar z domoznanskega oddelka šmarske knjižnice. Bil je aktiven v gledališču, športu – prejel je celo Bloudkovo značko –, pa tudi z glasbo in snemanjem se je ukvarjal. Na skoraj vseh področjih pa ga je spremljal tudi fotografski aparat – fotografiral je ljudi, stavbe, krajino in dogodke v domačem okolju. Neprecenljive pa so njegove fotografije notranjosti Jelšingrada. Če bi dvorec dočakal prenovo, bi bile, kot pravi Žagarjeva, v veliko pomoč pri restavraciji fresk in urejanju notranjosti. Razstava je v šmarskem kulturnem domu na ogled še do septembra, še več zanimivosti o Slavku Ciglenečkem pa slišite v spodnjem pogovoru. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Mateja Žagar o Slavku Ciglenečkem