maj 18, 2020

Šmarski gasilci ob 140-letnici z novo avtocisterno

Šmarski gasilci so v letu, v katerem obeležujejo 140 let delovanja, prevzeli novo gasilsko avtocisterno. Okoli 300 tisoč evrov vredno vozilo je velika pridobitev za širše Šmarsko, saj bo gasilcem omogočala še večjo učinkovitost pri gašenju požarov.

Za 300 tisoč evrov vredno novo vozilo je polovico denarja prispevala šmarska občina. (Foto: fb PGD Šmarje pri Jelšah)

Cisterna dobrodošla zlasti pri večjih požarih
Priložnostne slovesnosti ob 140. obletnici delovanja PGD Šmarje pri Jelšah zaradi epidemije koronavirusa ni bilo, so pa gasilci ob okroglem jubileju minuli petek prevzeli novo gasilsko avtocisterno MAN za 10 tisoč litrov vode. "Vozilo je velika pridobitev ne samo za naše gasilsko društvo, temveč za celotno občino, saj na večjih požarih vedno primanjkuje vode, z novo cisterno pri gašenju požarov bomo pri gašenju požarov še učinkovitejši," razlaga predsednik PGD Šmarje pri Jelšah Andrej Lipuš:

 Nova cisterna šmarskih gasilcev je enkrat večja od obstoječe. (Foto: fb PGD Šmarje pri Jelšah)

Polovico denarja prispevala občina Šmarje
Za 300 tisoč evrov vredno naložbo je 150 tisočakov prispevala občina Šmarje pri Jelšah, 90 tisoč evrov so zbrali gasilci, za preostalih 60 tisoč evrov pa so v društvu najeli kredit, ki ga bodo odplačevali v prihodjih letih. PGD Šmarje pri Jelšah sicer trenutno združuje 211 članov, od tega 77 operativnih gasilcev, 60 članov je mlajših od 16 let. Šmarski gasilci sicer poleg intervencij v požarih v zadnjih letih vse pogosteje pomagajo tudi v prometnih nesrečah, nepogrešljivi so tudi ob naravnih katastrofah, kot so ujme, poplave in zemeljski plazovi. (SP)

 Člani PGD Šmarje pri Jelšah ob prevzemu avtocisterne. (Foto: fb PGD Šmarje pri Jelšah)