september 14, 2018

Na mestu šmarske občine parkirišča?

Šmarska občinska uprava se bo preselila v nekdanji Šmarski hram, ki ga celovito obnavlja podjetje Latis. V njem bodo tudi stanovanja, ki gredo za med. Kdaj bo selitev občine in kaj bo po selitvi z obstoječo občino?

Prenova Šmarskega hrama se bliža h koncu. (foto: Radio Štajerski val)

Prodana že več kot polovica stanovanj
Šmarski hram v središču Šmarja pri Jelšah dobiva novo podobo. Potem ko je stavba skoraj tri desetletja propadala, jo je lani kupilo domače podjetje Latis. V njej ureja stanovanja, bodoče prostore šmarske občinske uprave in ostale poslovne prostore. Kot nam je povedal direktor Matej Pezdevšek, gradnja poteka po terminskem načrtu. "Na objektu trenutno izvajamo obrtniška dela, zgrajena je streha, vgrajeno stavbno pohištvo, izvedeni so ometi in estrihi, izvajajo se pleskarska dela, polaganje keramike in fasada. Takoj ko bo urejeno pročelje stavbe, bomo začeli z urejanjem okolice," je dejal Pezdevšek in dodal, da stavbo gradijo do različnih gradbenih faz, prva bo primerna za vselitev že v letošnjem letu, druga predvidoma v začetku prihodnjega leta. Nekaj stanovanj in poslovnih prostorov je po Pezdevškovih besedah še na voljo za morebitne kupce ali najemnike. Od 14 stanovanj jih je naprodaj samo še šest, iz česar Pezdevšek sklepa, da je cena ugodna. Za m2 boste odšteli od 1.300 do 1.400 evrov.

Sedanjo občino naj bi porušili
Podjetje Latis je Šmarski hram odkupilo konec leta 2017 od 20 različnih lastnikov in je zdaj stoodstotni lastnik dolgo propadajoče stavbe. Stavba bo imela po rekonstrukciji okoli tri tisoč kvadratnih metrov. Občina Šmarje pri Jelšah bo odkupila 1.016 m2 notranjih površin in zanje odštela okoli 1,5 milijona evrov. Čeprav naj bi bili prostori občinske uprave po besedah šmarskega župana Stanislava Šketa končani že konec novembra, se bo občinska uprava vanje preselila predvidoma marca prihodnje leto. In kaj se bo po selitvi zgodilo z obstoječo občinsko stavbo, iz katere se občina seli, ker je zaradi posedanja potencialno nevarna? "To je stvar naslednjega občinskega sveta. Če bi bil objekt cenovno primeren za sanacijo, bi ga sanirali. Glede na aktualno stanje pa je objekt primeren le za rušenje," pravi župan Šket in dodaja, da bodo po rušitvi, če ne bo drugačnih zamisli, na tem območju najverjetneje uredili parkirišča in del parka. (SP)

Galerija slik