april 17, 2018

Šmarski kulturni dom že 40 let

Knjižnica Šmarje pri Jelšah bo letos z nizom aktivnosti proslavila 40-letnico šmarskega kulturnega doma. Skozi leto se bodo zvrstili še Festival amaterskega filma, Parada učenja, koncerti Rokovega poletja in vrsta drugih zanimivih dogodkov za vse generacije

Kolektiv Knjižnice Šmarje pri Jelšah z v. d. direktorja Jožetom Čakšem.

Več kot 700 dogodkov in preko 100 tisoč obiskovalcev
Šmarska knjižnica s podružnicami v Kozjem, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli je lani ob osnovni knjižnični dejavnosti organizirala več kot 700 dogodkov, ki jih je obiskalo preko sto tisoč obiskovalcev. S prireditvami in dejavnostmi je bogato tudi leto 2018, v katerem obeležujejo 40- letnico šmarskega kulturnega doma. "Tudi letos se bomo aktivno vključili v Teden vseživljenjskega učenja kot območni koordinator prireditev, ki bodo potekale od druge polovice maja do konca junija. Ponosni smo, da v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije pripravljamo osrednjo nacionalno prireditev – slovesno odprtje s podelitvijo priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih. Slovesnost bo 11. maja, udeležili se je bodo številni pomembni gostje, med njimi tudi ministrica za delo. Maja bo tudi 3. F.A.F. - Festival amaterskega in neodvisnega filma. Nadaljevali bomo z redno dejavnostjo Kina Šmarje, ki ga je lani obiskalo skoraj 8 tisoč obiskovalcev. Prav tako se obetata živahna gledališka sezona in razstavna dejavnost," napoveduje v. d. direktorja Jože Čakš in dodaja, da bodo v Muzeju baroka začeli projekt Romarski mozaik, s katerim bodo bogato baročno dediščino Šmarskega približali današnjim generacijam, izpostavlja pa tudi Poletno muzejsko noč in koncerte Rokovega poletja.

Ob 40-letnici razstava, brošura in film
V knjižnici se hkrati aktivno pripravljajo na 40-letnico odprtja šmarskega kulturnega doma. Proslavili jo bodo z vrsto aktivnosti, glavni dogodki bodo novembra. »Kulturni dom je namreč bil odprt 29. novembra 1978. V spomin na ta dan bomo 30. novembra pripravili slavnostno akademijo, ob tem bomo postavili jubilejno razstavo, izdali brošuro, v kateri bomo zapisali razvoj kulturnega doma ter z velikim spoštovanjem spomnili na vse tiste posameznike, ki so ga sooblikovali, prav tako bomo o zavodu posneli kratki predstavitveni film,» napoveduje dolgoletni direktor šmarske knjižnice Jože Čakš, ki zavod trenutno vodi kot v. d. direktorja. Čakš upa, da bo lahko svoje delo opravljal do konca leta in da se bo s položaja skupaj z zaposlenimi in obiskovalci poslovil ob 40-letnici ustanove, ki je v kraju in širšem okolju pustila velik pečat. (SP)