april 14, 2016

Šmarski turizem, šport in mladina pod eno streho

Za razvoj turizma, športa in mladine v šmarski občini bo odslej skrbel skupni javni zavod. Potem ko je občinski svet pred slabim letom dni zavrnil ustanovitev tovrstnega zavoda, so na včerajšnji seji predlog podprli prav vsi svetniki. Zdaj je treba sprejeti potreben odlok.

Šmarčani poleg Kalvarije in cerkve svetega pri turizmu stavijo tudi na muzej baroka. Ta sicer tudi po novi ureditvi ostaja pod okriljem knjižnice.

Potrebna je boljša organiziranost
„Ker imamo v občini veliko športnih objektov, nekaj zanimivih turističnih ponudb in dobro mladino. Vse to pa potrebuje boljšo organiziranost,“ kot glavni razlog navaja župan Stanislav Šket. Občinska uprava je ustanovitev Javnega zavoda za turizem, šport in mladino predlagala že maja lani, a večina v občinskem svetu takrat zaradi racionalnizacije stroškov pobude ni podprla. Občina je tako turistično informativni center in novoustanovljeni muzej baroka predala pod okrilje že obstoječega Javnega zavoda knjižnica Šmarje pri Jelšah, pod okriljem katerega deluje tudi kulturni dom. Tokrat so se vsi prisotni svetniki strinjali, da je ustanovitev novega javna zavoda potrebna, če želijo v občini razvijati turizem, dobro skrbeti za športno infrastrukturo, imeti več športnih prireditev ter povezati mlade.

Štiri nove zaposlitve
Ustanovitev novega zavoda za turizem, šport in mladino predvideva zaposlitev sedmih delavcev, štiri med njimi bi bilo treba zaposliti na novo. Občina bi morala v proračunu za plače zagotoviti dodatnih skoraj sto tisoč evrov na leto, materialni stroški bodo nanesli še dodatnih 15 tisočakov. Občina bo zdaj pripravila odlok, ki ga mora sprejeti občinski svet, nato bo stekel izbor direktorja. Kje bo novi javni zavod najverjetneje dobil prostore, prisluhnite županu v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Župan o predvidenem sedežu novega javnega zavoda