december 5, 2018

Šmartinsko jezero za adrenalinske navdušence

Celjska občina ima na Šmartinskem jezeru potem, ko je bil dolga leta zapostavljena točka mesta, velike načrte. V zadnjih letih beleži vedno več obiskovalcev, kar je kot priložnost prepoznala tudi občina. Želi ga umesti na zemljevid adrenalinskih doživetij.

Novi skakalnici za akrobatske skoke v vodo bosta edinstveni v Sloveniji. (Foto: MOC)

Skakalnici bosta edinstveni
Šmartinsko jezero je nastalo pred skoraj pol stoletja, sprva pa je služilo kot zadrževalnik visoke vode. Zadnja leta je priljubljena rekreacijska, športna in turistična točka tako za domačine, kot obiskovalce od drugod. Pred tem je bilo jezero več let zapostavljeno, nato pa je občina vendarle uredila pešpoti okoli jezera, lani je v bližini gostinskega lokala Brkati som uredila javne sanitarije, letos je postavila še skladiščni objekt za športne rekvizite. V načrtu na tem območju je še izgradnja objekta z garderobami in tuši ter dve skakalnici za akrobatske skoke v vodo, ki naj bi edinstveni v Sloveniji. Namenjeni bosta treningom ter državnim in meddržavnim tekmovanjem. Celotna naložba v skakalnici je vredna 150.000 evrov, celjska občina pa je zanjo pridobila 100.000 evrov državnega denarja. Ob skakalnicah bodo sicer prihodnje leto postavili še »wake« vlečnico za smučanje na vodi.

Jezero z urejenim pristanom
Prihodnje leto naj bi bilo znano, kaj bo s plovili, ki že nekaj let mirujejo v Šmartinskem pristanu. Prejšnji mesec so, kot so sporočili s celjske občine, z družbo Pravi Gušt in Društvom vodnih in obvodnih športov Sailor Club Celje sprejeli dogovor, na podlagi katerega bo mogoče trenutno stanje urediti. „Zaključili se bodo vsi sodni postopki, hkrati pa bodo v last Mestne občine Celje prešli objekt in obe plovili v pristanu Šmartinskega jezera. Načrte glede obstoječih plovil usmerjajo odločbe Pomorske inšpekcije, Inšpektorata za plovbo po celinskih vodah, na podlagi katerih plovba in uporaba teh plovil zaradi trenutne tehnične neustreznosti ni dovoljena. Kot odgovoren lastnik bomo po detajlnem pregledu in po ovrednotenju stroškov v naslednjem letu sprejeli odločitev o obeh plovilih,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Območje okoli pristana je sicer v fazi projektiranja, predvidvidena pa je umestitev pomolov za izplutje kajakov, kanujev, supov, tudi pomola, ki bo v bodoče omogočal privez manjšim turističnim plovilom na električni pogon. (NS)

Galerija slik