april 4, 2020

SOBOTA in koronavirus v naših krajih

Še en konec tedna je pred nami, ki ga bodo zaznamovali strogi ukrepi v boju proti širjenju novega koronavirusa. Lepo vreme bo, zato pristojni še posebej pozivajo k spoštovanju pravil. Napovedujejo tudi policijski nadzor. Kaj še prinaša sobota?

Še en dan boja z novim koronavirusom. (Foto: Pixabay)

ŠMARJE PRI JELŠAH - Vsaj 80 donatorjev je na trenutnem seznamu Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. "V minulih treh tednih so posamezniki, manjša, srednja in večja podjetja dostavili oziroma poslali različne pakete dobrodošle pomoči. Poleg zaščitne opreme so na seznamu podarjenih stvari sadje, živila, priboljški, negovalne kreme, revije za branje in reševanje križank ... Mnogi donatorji na pakete dodajo še prijazne besede spodbude. Dobra dejanja nas povezujejo. Šmarje je stopilo skupaj. Slovenija je stopila skupaj. Hvala vsem," pravijo v šmarski občini.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA
- Po zadnjih podatkih je v naši državi 977 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega v Savinjski regiji 205, med drugim prvi v občini Laško. Podrobneje o številu primerov v posamezni občini pa TUKAJ.


LAŠKO
- Laščan Miran Ojsteršek, lastnik Gostilne Oštirka, je sprejel izziv in bo v sredo kuhal za zaposlene v Zdravstvenem Domu Laško in policiste Policijske postaje Laško. Iz laške občine so sporočili, da gre za lepo gesto, ki bo poskrbela, da bodo tisti v prvih linijah boja proti koronavirusu okusili dobrote in si vsaj za trenutek odpočili ter se okrepčali z Miranovimi specialitetami.

VELENJE - Uprava družbe Hisense Gorenje se je odločila, da v luči trenutnih razmer zaradi epidemije koronavirusa po vsej Evropi podaljša zaustavitev vseh svojih evropskih tovarn še za en teden, to je za čas od 6. 4. do 10. 4.

SLOVENIJA, CELJE
- Po zadnjih uradnih podatkih je v naši državi 977 potrjenih okužb z novim koronavirusom, številka se je od včeraj povečala za 43. Doslej je bilo opravljenih več kot 27 tisoč testiranj na okužbo. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 22. Iz Splošne bolnišnice Celje so med tem sporočili, da je trenutno pri njih hospitaliziranih 16 pacientov z novim koronavirusom, od tega 5 v enoti intenzivne terapije, v domačo oskrbo so odpustili 2 bolnika.

ŠENTJUR
- Podjetje Ahac je Domu starejših Šentjur doniralo 500 zaščitnih mask. "V Domu starejših Šentjur si vedno prizadevamo, da z našo skupnostjo gradimo lepe vezi. Da vidimo skupnost in ona vidi nas, da se slišimo, da občutimo, ko je nekdo dobro in kadar je v stiki in da skupnost tudi vidi, kadar gre nam dobro in tudi, če smo v stiski. Zdaj smo v stiski. V bitki, ki si je nismo niti predstavljali. Kritično nam primanjkuje zaščitne opreme. Zato iskrena hvala g. Romanu Moškotevc in njegovemu podjetju Ahac za donacijo 500 mask. Rekel je: “Za domače moram poskrbeti.” Hvala vam, ker skrbite za nas, domače. Mi zmoremo," so ob tem zapisali v šentjurskem domu.

SLOVENIJA - Od 20. marca je za območje celotne države razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, ki velja do preklica. V tem času je v naravnem okolju, poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojne službe so na terenu in opravljajo poostren nadzor!

CELJE, VOJNIK, DOBRNA, ŠTORE - V podjetju Vodovod-kanalizacija opažajo, da se je zaradi epidemije COVID-19 povečala uporaba zaščitnih mask in razkužilnih robčkov za enkratno uporabo. To je žal opaziti tudi v kanalizacijskem sistemu in na čistilnih napravah, kjer nepravilno odloženi odpadki povzročajo zamašitve. Vse uporabnike opozarjajo, da vlažilni robčki, zaščitne maske in drugi higienski proizvodi, nikakor ne sodijo v straniščno školjko oziroma kanalizacijo, temveč med mešane komunalne odpadke, to je v zelen zabojnik. Ti odpadki v kanalizacijskih sistemih povzročijo zamašitve, možnost izpada delovanja naprav ter povzročajo dodatne stroške in obremenitve zaposlenih v trenutnih razmerah.

SLOVENIJA
- Vlada je na sprejela odlok, s katerim je podaljšala čas, v katerem lahko nakupujejo izključno ranljive skupine, torej invalidi, upokojenci in nosečnice. To pomeni, da lahko od danes poleg že veljavnega nakupovanja med 8.00 in 10.00 uro, nakupujejo tudi v zadnji uri delovnega časa prodajalne z živili.

ZREČE - V Zrečah bo tudi danes kmečka tržnica, kjer bodo lahko domačini kupovali lokalne pridelke. Ob 7. uri odpira vrata, poskrbeli bodo tako za varnost kupcev kot prodajalcev. 

Foto: Občina Zreče

SLOVENIJA - Policisti bodo tudi danes izvajali poostren nadzor nad upoštevanjem prepovedi gibanja izven občin in zbiranja na javnih površinah. Nadzirali bodo predvsem dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer je pričakovati zadrževanje večjega števila ljudi.