december 4, 2015

Šola V parku ima sobo za umirjanje

Na konjiški osnovni šoli s prilagojenim programom V parku urejajo multisenzorno sobo. Namenjena je sproščanju in umirjanju otrok, ki imajo motnje v razvoju. Odprli jo bodo čez dva tedna, ko bo slovesno tudi zaradi 45-letnice šole.

V sobi je tudi vodna postelja, ki ima spodaj zvočnike in vibrira. Tako še dodatno spodbuja mišice gibalno oviranih otrok.

Z umirjanjem do boljšega odzivanja
Osebe s posebnimi potrebami imajo enaka čutila kot vsi drugi, razlika je le v tem, da moramo osebe z zmernimi in težjimi motnjami v duševnem razvoju naučiti, da se na različna zaznavanja tudi ustrezno odzovejo - čustveno in telesno. V veliko pomoč pri tem je multisenzorna soba oziroma soba za umirjanje. Po besedah vodje šole V Parku Irene Pečovnik v njej urejajo še zadnje podrobnosti. "V sobo nameščamo najrazličnejše elemente, ki razvijajo otrokovo zaznavanje. To so vodni stolp z mehurčki, optična vlakna, eterična olja, vodna postelja, disko krogla, kinestetična tabla, prav posebno vzdušje pričara tudi nežna glasba," pojasnjuje Pečovnikova. Terapije v multisenzorni sobi bodo časovno omejene, lahko bodo skupinske ali individualne. Učiteljice so za tovrstno delo morale opraviti posebno izobraževanje v tujini. Denar za opremo so zbirali v lanskem šolskem letu, konjiško podjetje Vitapur pa jim je podarilo vložek za vodno-glasbeno posteljo. Najnovejše pridobitve se nestrpno vesli vseh 17 tamkajšnjih otrok in mladostnikov. Le še slaba dva tedna bo potrebno počakati. Do 17. decembra, ko bodo odprtje sobe združili s slovesnostjo ob 45-letnici šole V parku. Na njej pričakujejo tudi predsednika države Boruta Pahorja. Šola V parku deluje pod okriljem osnovne šole Pod goro Slovenske Konjice. Jubilej bo pričakala tudi v osveženi podobi, notranje prostore so prebelili in povsem prenovili kopalnico. (BF)