junij 30, 2015

Spet čas za Festival Pranger

Pesniki, kritiki in prevajalci poezije se bodo že dvanajstič srečali na Festivalu Pranger. Že tradicionalno bo glavnina dogajanja v Rogaški Slatini, po nekaj letih premora pa bo festival znova obiskal tudi Šmarje pri Jelšah. Letos je v središču pozornost sicer španska poezija.

Utrinek branja poezije na enem od minulih Prangerjev.

Poezija za vsakogar
Torkovo odprtje Prangerja bo, kot že nekaj let, v Ljubljani, konec tedna pa prihaja festival na Kozjansko. Obetajo se tako strokovne delavnice, kot so kritiške in prevajalske razprave na Sladki Gori in v Rogaški Slatini, kot dogodki za širšo javnost. V Šmarju pri Jelšah bodo na primer pesnice in pesniki v petek brali svojo poezijo, ki jo bo prevajalec prevajal v španski jezik. Posebej pestra pa bo sobota, ko bodo v Rogaški med drugim Pranger za otroke – Ela, nastop zmagovalcev šolskega literarnega natečaja ter slovesen zaključek festivala s podelitvijo Stritarjeve nagrade – nagrade za mladega kritika. Letos je Pranger prvič obiskal tudi Celje, v tamkajšnjem mladinskem centru je na ogled razstava Poetična krpanka, na kateri se predstavlja Osnovna šola Dramlje.

Izmenjava izkušenj in pogledov
Bistvo festivala je neposreden pogovor med pesniki, kritiki in prevajalci poezije. Razpravljajo o konkretnih verzih, pesmih in pesniških zbirkah, pa tudi o merilih poezije in njeni prihodnosti. Letos so v goste povabili Špance, s kastilsko španščino. Prisluhniti bo mogoče najplodnejšima prevajalcema v španski jezik, Pablu Juanu Fajdigi in dr. Barbari Pregelj. Namen Prangerja pa je poezijo tudi predstaviti in približati širši publiki, zato so vrata dogodkov na stežaj odprta. Podroben program najdete na tej povezavi. V spodnjem posnetku pa prisluhnite vodji festivala Urški P. Černe, z njo se je pogovarjala Karmen Šemrl. (AD)

 

Datoteke

Urška P. Černe o Prangerju