maj 27, 2019

Spet slaba udeležba na evropskih volitvah

V evropskem parlamentu nas bodo zastopali Milan Zver in Romana Tomc iz stranke SDS, Franc Bogovič iz SLS-a, Tanja Fajon in Milan Brglez iz Socialnih demokratov, Irena Joveva in Klemen Grošelj iz LMŠ-ja ter Ljudmila Novak iz Nove Slovenije. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Volilna udeležba znova šibka.

Nekaj novih in nekaj starih obrazov bo naslednjih pet let v evropskem parlamentu zastopalo interese naše države. (Foto: BoBo)

Volitve brez večjih presenečenj
Zmagovalka volitev je glede na delne uradne izide lista strank SDS in SLS, ki je prejela 26,43 odstotka glasov; SD 18,64 %, LMŠ 15,58 % in NSi 11,07 odstotka. Brez mandatov so ostali: Levica (6,34 odstotka glasov), DeSUS (5,65 %), SAB (4,02 %), SNS (4,01 % ), Zeleni Slovenije (2,08 %), DOM (1,70 %), Povežimo se (1,65 %), SMC (1,59 %), Zedinjena Slovenija (0,68 %) in Dobra država (0,52 %). Kot je sinoči opozoril Anton Gašper Frantar iz Državne volilne komisije, bodo končni rezultati znani šele na začetku junija, saj bodo v naslednjih dneh prihajale še glasovnice iz tujine.

Kaj pa v naši krajih?
Na širšem Celjskem in Mariborskem je volja volivcev podobna tisti na nacionalni ravni. Največ glasov (27,87%) sta povezani stranki SDS in SLS prejeli tudi v 5. volilni enoti Celje ki poleg koroških okrajev obsega še Šentjur, Žalec, Velenje in Mozirje. Za stranko SD je glasovalo 18,85 % volilnih upravičencev, za Listo Marjana Šarca 14,93 odstotka in Novo Slovenijo 8,61 odstotka. V 7. volilni enoti Maribor, ki obsega Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Slovensko Bistrico, Ruše in Maribor je skupna lista SDS in SLS prejela še nekoliko višjo, 29,75-odstotno podporo, Socialni demokrati 18,5 odstotkov glasov, LMŠ 14,9 odstotka in Nova Slovenije 7,8 odstotka.

Najbolj prazna volišča v Mariboru, Slovenskih Konjicah in na Ptuju
Kot vse kaže, nas evropska politika ne zanima. Volilna udeležba je bila znova nizka. Po delnih podatkih Državne volilne komisije je volilo okoli 28 odstotkov volilnih upravičencev, kar je sicer več kot pred petimi leti, a slab odziv volivcev po mnenju političnih analitikov ostaja zaskrbljujoč. Posebej nizka je bila volilna udeležba v Slovenskih Konjicah, saj je šlo na volišča le slabih 23 odstotkov volilnih upravičencev, še nižja, in sicer 21,77 odstotna, je bila na Ptuju in v Mariboru prav tako zgolj 21,88 odstotna. (BF)