december 26, 2017

Spomin na izjemno enotnost Slovencev

V Sloveniji praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. 26. decembra se spominjamo razglasitve rezultatov plebiscita leta 1990, na katerem so se volivci odločili, da Slovenija postane samostojna država. Je upravičila pričakovanja državljanov?

Minilo je 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo.

Slovenija preslišana v Jugoslaviji
Splošno mnenje tistega časa je bilo, da pri sprejemanju političnih odločitev znotraj Jugoslavije glas Slovenije ni bil slišan. Politični vrh Slovenije se je zato odločil, da ljudstvu ponudi možnost izbire samostojne poti. Do leta 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, potem pa so ga poslanci s spremembo zakona dopolnili v dan samostojnosti in enotnosti, saj naj bi na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v vsej svoji zgodovini. Z razglasitvijo rezultatov plebiscita 26. decembra 1990 je postalo jasno, da si slovenski narod želi samostojnosti. Plebiscit je potekal tri dni prej, 23. decembra 1990, na plebiscitarno vprašanje "Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?" je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, tj. 88,5 odstotka vseh volivcev. Slovenska skupščina je pol leta pozneje, 25. junija 1991, razglasila neodvisnost Slovenije in na podlagi plebiscitarne odločitve za samostojno državo uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Naša mladost je naša prednost
Osrednja državna slovesnost je bila v petek v Cankarjevem domu v Ljubljani. Slavnostni govornik je bil premier Miro Cerar, ki je med drugim poudaril, da je mladost naše države naša prednost. Slovenija se po Cerarjevi oceni v razpravo o prihodnosti Evrope in sveta vključuje predvsem s poudarkom na pametnem gospodarskem razvoju, krožni ekonomiji, obnovljivih virih, zeleni državi ter zdravi in aktivni družbi."Ko danes sedimo za mizo z najpomembnejšimi svetovnimi voditelji, si lahko prav zaradi naše mladosti privoščimo vprašanja, ki jih včasih starši ali stari starši za mizo raje ne bi slišali. Prav zaradi tega smo včasih morda celo bolje pozicionirani, da našo samostojnost in samosvojost naredimo za zastavek enotnosti močnih in mogočnih," je še dejal predsednik vlade. Nas pa je zanimalo, kako ste državljani zadovoljni s samostojno slovensko državo? Je upravičila vaša pričakovanja? Izjavam prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

Dan samostojnosti in enotnosti