april 29, 2020

Spomladanska čistilna akcija v Celju kljub virusu

V mestnih občinah bodo danes tradicionalne spomladanske akcije čiščenja okolja, tudi v Mestni občini Celje, kjer vabijo občane, društva in ostale organizacije, da se pridružijo in prispevajo k čistejšemu, lepšemu in bolj urejenemu okolju. Ob tem pozivajo k upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širjenja epidemije COVID-19.

Prostovoljci bodo na zbirnem mestu dobili vse potrebne informacije, vrečke in rokavice. (Foto: Pixabay)

Varnost na prvem mestu
Čistilna akcija v Mestni občini Celje bo od 9. do 12. ure. Vse udeležence, ki se bodo zbrali na prostem pred uradnimi prostori krajevnih skupnosti in mestnih četrti, kjer bodo zbirna mesta, na celjski občini prosijo, naj dosledno upoštevajo ukrepe za zajezitev koronavirusa in s tem poskrbijo za svojo varnost in varnost ostalih. Na zbirnem mestu bodo dobili vse potrebne informacije, vrečke in rokavice. Pri zbiranju na zbirnih mestih in pri čiščenju okolja bodo morali prostovoljci zaradi obvladovanja epidemije upoštevati že dobro znane ukrepe in priporočila, to je:

- ohraniti najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje;

- izogibati se tesnim stikom z ljudmi, še posebej s tistimi, ki kihajo ali kašljajo;

- upoštevati pravila higiene kašlja in se ne dotikati oči, nosu in ust;

- po zaključeni akciji si je potrebno skrbno umiti roke z milom in si jih razkužiti.

Zaradi varnosti sodelujočih v čistilni akciji na celjski občini pozivajo tudi k upoštevanju ostalih priporočil. Denimo, da je potrebno ob najdbi ostrih predmetov (odpadne pločevinke, razbito steklo) ravnati pazljivo, da preprečimo morebitne vreznine, da injekcijskih igel, nevarnih odpadkov, kot so posode s kemikalijami, posode ali steklenice z neznano vsebino ali kakršnihkoli drugih odpadkov, ki bi lahko bili nevarni, sami ne odstranjujejo, ampak o najdbi obvestimo osebo, ki sprejema in usmerja prostovoljce. To osebo je treba obvestiti tudi v primeru najdbe azbestnih odpadkov (npr. salonitne plošče, kosi azbestno cementnih cevi, azbestni izolacijski materiali). Na celjski občini ob tem še dodajajo, da čistilna akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Te lahko občani oddajo brezplačno skozi celo leto v zbirni center Centra za ravnanje z odpadki v Bukovžlaku. S sabo morajo imeti odrezek zadnje plačane položnice ali osebno izkaznico. »Enkrat letno lahko (če nimajo ustreznega prevoza) naročijo v podjetju Simbio brezplačen odvoz kosovnih odpadkov. V tem primeru morajo predhodno izpolniti elektronski obrazec, ki je objavljen na spletni strani Simbia ali dopisnico, ki jo prejmejo enkrat na leto na dom. Dopisnico morajo poslati na naslov Simbia, ki po prejemu obvestila opravi prevzem odpadkov,« še pravijo na Mestni občini Celje. (NS)