junij 24, 2022

Vrata odpirata grad Podčetrtek in center na Banovini

Župana turistične občine Podčetrtek Petra Misjo in direktorja TURIZMA Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjana Misjo smo ob vstopu v glavno turistično sezono povprašali o novostih na področju turizma v tej destinaciji. Spregovorili smo o odprtju Centra za promocijo vin, kulture in turizma Banovina in obnovi gradu Podčetrtek, kjer bo to soboto dan odprtih vrat in koncert skupine MI2. Hkrati smo spomnili na prireditve, ki jih prinaša Poletje v Podčetrtku.

Župan občine Podčetrtek Peter Misja in direktor TURIZMA Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjan Misja sta ob vstopu v poletje spregovorila o turističnih novostih in prireditvah v destinaciji. (Foto: Radio Štajerski val)

Na Banovini pristno doživetje vinorodnega Virštanja
V Podčetrtku na različnih področjih in različnih delih občine nadaljujejo vlaganja v turistični razvoj občine. Na Banovini bodo tako danes za obiskovalce odprli Center za promocijo vin, kulture in turizma Banovina. Ureditev objekta je občina Podčetrtek zaključila že lani poletni, TURIZEM Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje ga je nato napolnil še z interaktivnimi vsebinami. Po besedah direktorja TURIZMA Boštjana Misje je bil Center Banovina nekoč neizkoriščen objekt, z ureditvijo prostora za degustacije vin in kulinarike ter interaktivnih vsebin, pa se ta spreminja v element 5-zvezdičnega doživetja. Pot od grozdja do vina, nadgrajeno z virtualnim doživetjem tradicije vinogradništva na Virštanju ter degustacija vin bo individualnim gostom na voljo ob petkih od 15.ure do 20. ure in ob sobotah od 12. do 20 ure, skupine pa jih lahko ob predhodni najavi obiščejo skozi ves teden, je povedal Boštjan Misja. Hkrati pa bodo v destinaciji obiskovalcem predstavili novo turistično zanimivost – delno prenovljen grad Podčetrtek.


Center na Banovini ima med drugim vinsko klet in vinoteko s sodobnim enomatom, kakršnega v Sloveniji še ni zaslediti. (Radio Štajerski val)

Na gradu v soboto dan oprtih vrat s koncertom MI2
Občina Podčetrtek je grad po večletnih prizadevanjih od zasebnih lastnikov kupila leta 2020, s sanacijskimi deli pa začela v lanskem letu in v teh dneh končala 1. fazo obnove. Po navedbah župana Petra Misje so v sklopu prve etape, okoli 700 tisoč evrov vredne naložbe, izvedli nujna sanacijska dela, s katerimi želijo ustaviti večdesetletno propadanje grajske stavbe. Hkrati pa se po besedah Misje že pripravljajo na 2. fazo obnove, ki vključuje tudi oblikovanje vsebine gradu z zanimivimi multimedijskimi vsebinami, ki bodo obiskovalce popeljale skozi zgodovino gradu in Podčetrtka z okolico. Na gradu po navedbah Misje načrtujejo tudi ureditev manjšega lokala z razgledno teraso. Za celotno ureditev gradu bo potrebnih okoli 10 milijonov evrov, pri čemer Misja računa tudi na evropski denar. Za obiskovalce bodo grad Podčetrtek prvič odprli na dnevu odprtih vrat v soboto, 25. junija, ko pripravljajo vodene oglede z degustajo županovega vina in koncert skupine MI2. Podrobneje o novih turističnih pridobitvah, novi promocijski kampanji in nizu prireditev, ki jih prinaša Poletje v Podčetrtku, prisluhnite Petru in Boštanu Misji v pogovoru s Snežano Prebil. (SP)