september 22, 2021

Kako kaže navezovalni cesti Dramlje-Šentjur?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v okviru nedavnega vladnega obiska v Savinjski regiji obiskal Šentjur in se srečal z županom Markom Diacijem. Ogledala sta si gradnjo krožišča s podhodom pri OŠ Franja Malgaja Šentjur, na zelo prometni cesti, ki Šentjur in celotno Obsotelje in Kozjansko povezuje z avtocesto. Spregovorila pa sta še o enem velikem in dolgo pričakovanem projektu – gradnji navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Kako ji kaže?

Cesta skozi center Šentjurja je izredno obremenjena. Od letošnjega maja, ko so začeli graditi krožišče pri OŠ Franja Malagaja in preusmerili tranzitni promet, so kollone sicer nekoliko krajše, a kmalu bo spet tako kot na tej fotografiji iz leta 2019. Dolgoročeno bo cesto razbremenila šele nova, navezovalna cesta. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Navezovalna cesta Dramlje–Šentjur bo center Šentjurja razbremenila tranzitnega in tovornega prometa, ob tem pa bo pospešila vožnjo do ostalih delov Obsotelja in Kozjanskega. V državno resolucijo o Nacionalnem programu izgradnje avtocest so projekt uvrstili že leta 2004, leta 2011 je šentjurska občina cesto, ki je sicer projekt države, uvrstila v prostor, leta 2013 je postala del Načrta razvojnih programov državnega proračuna.

Trasa načrtovane navezovalne ceste Dramlje-Šentjur. Skozi dolino Kameno bo vodila. (Foto: Občina Šentjur)

V tem letu se je le zgodil nov, pomemben korak – začetek izdelave projektne dokumentacije. Tako je tudi na terenu videti projektante, ki med drugim na trasi načrtovane ceste, ki bo dolga okoli 6 kilometrov, izvajajo geološke raziskave, geodetske posnetke ter različne okoljevarstvene ukrepe. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je ob obisku Šentjurja pred letom dni dejal, da je začetek gredanje predviden za leto 2023. To je ponovil tudi ob obisku prejšnji teden, dejal je še:

Točen terminski načrt tako še ni znan.

Minister Vrtovec ob nedavnem ogledu velikega gradišča v Šentjurju - direkcija gradi krožišče s podhodom od šole proti športnemu parku. (Foto: Ministrstvo za infrastrukturo)

Navezovalna cesta ni pomembna le za občino Šentjur, težko jo pričakujejo vse občine Obsotelja in Kozjanskega, saj bo omogočila boljšo povezavo s štajersko avtocesto. Tudi župani so v preteklosti v skupni izjavi državo že pozvali k čimprejšnji ursničitvi projekta. Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič je to ponovil tudi ob tokratnem obisku Vrtovca, poleg pomena gradnje te ceste pa je poudaril še:

Direkcija za infrastrukturo ima sicer že pripravljen investicijski projekt za obnovo ceste med Šentjurjem in Dobovcem. Projekt je ocenjen na več kot 86 milijonov evrov, v celoti pa naj bi ga končali leta 2034. Obsega obnovo obstoječih cestnih odsekov, prav tako ureditev več križišč, kot je razvidno iz projektov direkcije, pa tudi gradnjo obvoznih cest v Šmarju pri Jelšah in Šentvidu pri Grobelnem. V Šmarju je direkcija sicer tik pred začetkom urejanja enega od načrtovanih križišč – pri Kašči, kjer zaradi zavijanja proti šoli nastajajo dolge kolone – rešitev naj bi bil levi zavijalni pas. Graditi naj bi ga začeli prihodnji mesec. (AD)