februar 4, 2022

Kdo bo na olimpijskih igrah zastopal slovenske barve?

Igre bo krojil tudi covid-19

Na športnih prizoriščih bo pozornost v teh tednih usmerjena v kitajski Peking, kjer se začenjajo olimpijske igre. Uradna otvoritvena slovesnost bo danes ob 13. uri po našem času, igre bodo do 22. februarja.

Do 22. februarji bodo ljubitelji športa spremljali zimske olimpijske igre v Pekingu. (Foto: Pixabay)

109 kompletov odličij
Olimpiada se po 14 letih vrača na Kitajsko. 24. zimske olimpijske igre bodo gostile 2871 športnikov iz 91 držav. Nastopali bodo v sedmih športih, 15 disciplinah, podeljenih bo 109 kompletov odličij.

Športi na zimskih olimpijskih igrah:
- drsanje (umetnostno, hitrostno)
- hokej
- curling
- smučanje (alpsko smučanje, nordijsko smučanje, deskanje)
- biatlon
- sankanje
- skeleton in bob

Slovenska reprezentanca
Slovenske barve bi moralo prvotno v Pekingu zastopati 43 športnikov, a covid-19 se je tik pred olimpijado poigral z upi nekaterih naših olimpijcev. Zaradi pozitivnega testa bo olimpijske igre izpustil najboljši slovenski smukač Martin Čater, nejasna je tudi usoda deskarja Žana Koširja, ki je pozitiven test oddal ob prihodu v kitajsko prestolnico.
Slovenska olimpijska reprezentanca 2022
Alpsko smučanje (12): Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Ilka Štuhec, Maruša Ferk Saioni, Nejc Naraločnik, Žan Kranjec, Boštjan Kline, Martin Čater (okužba s covidom-19) in Miha Hrobat
Biatlon (6): Polona Klemenčič, Živa Klemenčič, Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Lovro Planko
Deskanje na snegu (6): Urška Pribošič, Žan Košir (okužba s covidom-19), Tim Mastnak, Rok Marguč, Gloria Kotnik in Tit Štante
Nordijska kombinacija (1): Vid Vrhovnik
Smučarski skoki (9): Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc, Cene Prevc in Peter Prevc
Tek na smučeh (9): Anamarija Lampič, Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Miha Šimenc, Vili Črv, Miha Ličef in Janez Lampič


Panda Bing Dwen Dwen je maskota letošnjih zimskih olimpijskih iger.
 

Kdo so kandidati za medalje?
V slovenski reprezentanci ne manjka kandidatov za odličja na letošnjih olimpijskih igrah. Predvsem skakalci so tisti, na katere lahko polagamo največ upov: tako v moški kot tudi v ženski konkurenci.

Med skakalkami bodo na posamičnih tekmah nastopile Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj in Špela Rogelj. Predvsem prve tri so tudi letos že stopile na stopničke, nenazadnje je na generalki pred olimpijado v Willingenu Nika Križnar zmagala z novim slovenskim rekordom. Najboljša skakalka lanske zime je pristala pri 151 metrih. Skakalke bi bile izjemno nevarne tudi na ekipni tekmi, ki pa je ne bo. Zato bodo Slovenci med glavnimi favoriti na mešani ekipni tekmi. Zadnjo v svetovnem pokalu (prav v Willingenu) so namreč zanesljivo dobili.

V moški konkurenci bodo skakali Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc, Cene Prevc in Peter Prevc. Nevarni bodo tako na posamični kot tudi ekipni tekmi. Anže Lanišek zaseda skupno peto mesto v svetovnem pokalu, Lovro Kos se je letos prebil med najboljše, izjemno nevaren je bil tudi na novoletni turneji, Cene Prevc v Peking prihaja po premiernih stopničkah (znova v Willingenu). Tudi Timi Zajc in Peter Prevc pa sta v preteklosti že dokazala, da znata najbolje skakati ko je to najpomembneje.

Veliko oči bo uprtih tudi v tekačico Anamarijo Lampič, ki je ena najboljših sprinterk v svetovnem pokalu. To je dokazala na lanskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je osvojila bronasto kolajno.

Jakov Fak bo letos na olimpijskih igrah reševal skromno sezono.

Vedno so nevarni tudi deskarji. V paralelnem veleslalomu bodo nastopili Rok Marguč, Tim Mastnak in Žan Košir.

Najštevilčnejša zasedba pa je v alpskem smučanju. V letošnji sezoni so dobre rezultate pokazale predvsem smučarke. Andreja Slokar je dobila prvo tekmo v sezoni, ko je bila najboljša na paralelnem veleslalomu in za nekaj časa celo vodila v skupnem seštevku sezone. Ana Bucik in Meta Hrovat stopnjujeta formo, Ilka Štuhec pa še išče prave občutke. Nekdanja svetovna prvakinja v smuku vseeno ni za odpis.

Zgodovina slovenskih zimskih olimpijad
Slovenska reprezentanca je na zimskih olimpijskih igrah do sedaj zbrala 17 medalj: 2 zlati, 5 srebrnih in 10 bronastih. Daleč najuspešnejše olimpijske igre so bile leta 2014 v Sočiju, ko so naši športniki zbrali 8 kolajn. Na zadnjih igrah v Pjongčangu je Slovenija osvojila 2 odličji. Tina Maze je s štirimi medaljami najuspešnejša slovenska športnica, kar se tiče olimpijskih iger. Tri je do sedaj zbral Žan Košir, dve pa Peter Prevc.

Medalje slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah:

Lillehammer 1994:
Alenka Dovžan - bron (kombinacija)
Jure Košir - bron (slalom)
Katja Koren - bron (slalom)

Salt Lake City 2002:
Damjan Fras, Robert Kranjec, Primož Peterka, Peter Žonta - bron (ekipna tekma skakalcev)

Vancouver 2010:
Tina Maze - dve srebrni medalji (veleslalom in superveleslalom)
Petra Majdič - bron (tek na smučeh - sprint)

Soči 2014:
Tina Maze - dve zlati medalji (smuk, veleslalom)
Peter Prevc - srebro (srednja skakalnica) in bron (velika skakalnica)
Žan Košir - srebro (paralelni slalom) in bron (paralelni veleslalom)
Vesna Fabjan - bron (tek na smučeh - sprint)
Teja Gregorin - bron (biatlon - zasledovalna tekma)

Pjongčang 2018:
Jakov Fak - srebro (biatlon - posamezna preizkušnja)
Žan Košir - bron (paralelni veleslalom)

Zanimivosti
Zbrali smo še nekaj zanimivih dejstev o letošnjih olimpijskih igrah:

- Igre so v kitajski prestolnici Pekingu, ki je prvo mesto, ki bo gostilo tako poletne kot tudi zimske olimpijske igre. Mesto ima več kot 20 milijonov prebivalcev in velja za eno večjih na svetu.

- Vsi dogodki in športi bodo na umetnem snegu.

- Podelili bodo 109 kompletov medalj v 15 disciplinah.

- Pekinške olimpijske igre so prve, na katerih nastopajo mešane ekipe v naslednjih športih: hitrostno drsanje na kratke proge, deskanje, smučarski skoki.

- Slogan letošnjih iger je »Skupaj za skupno prihodnost« (Together for a Shared Future).

- Olimpijske igre v Pekingu so zelo kritizirane zaradi zaskrbljujočega kitajskega kršenja človeških pravic. Prav zato so diplomatski bojkot napovedale številne države: Avstralija, Belgija, Kanada, Danska, Estonija, Velika Britanija, Kosovo, Litva, Tajvan in ZDA. (JB)