september 22, 2021

Na gradu Podsreda odprli Središče za obiskovalce Kozjanskega parka

Občina Kozje je v sodelovanju s projektnimi partnerji na gradu Podsreda prenovila zgornje gospodarsko poslopje in v njem uredila Središče za obiskovalce Kozjanskega parka ter Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Nekaj čez 140 tisoč evrov vredna naložba prinaša novo grajsko pisarno z recepcijo, trgovinico lokalnih produktov in interaktivno predstavitev tega območja.

Središče za obiskovalce Kozjanskega parka so odprli županja občine Kozje Milenca Krajnc, direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst in državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano gospod Anton Harej. (Foto:Mojca Valenčak)

Projektni partnerji, občina Kozje, Kozjanski park in LAS Obsotelje in Kozjansko, so v sklopu projekta Centri interpretacij zavarovanih območij, ob povezovanju območij in ustvarjanju novih produktov, ki bodo temeljili na interpretaciji, dodali tudi infrastrukturno ureditev. Projekt je tako prinesel obnovo zgornjega gospodarskega poslopja na gradu Podsreda, v katerem so uredili Središče za obiskovalce Kozjanskega parka ter Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. V njem sta med drugim grajska pisarna z recepcijo za sobe in apartmaje na gradu Podsreda in grajska trgovina lokalnih produktov, je ob odprtju središča povedala kozjanska županja Milenca Krajnc:

V grajski trgovini je prostor dobilo 34 ponudnikov lokalnih izdelkov in pridelkov. (Foto: Radio Štajerski val) 

V središču za obiskoalce so prav tako poskrbeli za interaktivno predstavitev naravne in kulturne dediščine Kozjanskega parka ter Biosfernega območja, pri čemer županja izpostavlja visokodebelne travniške sadovnjake, Praznik kozjanskega jabolka, gnedišče ptiča čebelarja, suhe travniške sadovnjake, dolino treh srednjeveških trgov in naravno znamenitost Gruska jama.


V središču za obiskovalce je na ogled tudi gnezdišče znamenitega ptiča čebelarja. (Foto: Radio Štajerski val)

Naložba je za občino Kozje in Kozjanski park velikega pomena, saj so poleg novih prostorov ustvarili tudi dobre možnosti za osveščanje o pomenu in poslanstvi biosfernih območij, pa je izpostavila direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.


Celotna vrednost projekta je nekaj čez 140 tisoč evrov, od tega je bilo 100 tisočakov nepovratnega evropskega denarja. (SP)