september 19, 2021

Urška Firer: Spet verjamem vase

Urška Firer iz Zreč je pred dobrima dvema letoma, pri svojih 37ih letih, zbolela za krvnim rakom. Diagnoza: diseminirani plazmocitom. Njen sin je imel takrat 2 leti. Pol leta hudih glavobolov in bolečin v hrbtenici ji je dalo slutiti, da je nekaj hudo narobe, a takšne diagnoze vsekakor ni pričakovala. Najprej so ji na magnetni resonanci (MR) odkrili tumor na vratnem vretencu C2, ki ji je zablokiral vrat. Tumor je zahteval takojšnje ukrepanje in hitro odločitev.

Urška Firer je bila gostja radijskega srečanja na Štajerskem valu ob 18. septembru, dnevu krvnih bolezni.

»Povedali so mi, da operacija lahko super uspe, lahko pristanem na invalidskem vozičku, lahko pa tudi umrem. Zdaj se pa odloči ... Samo eno vprašanje mi je rojilo po glavi, kako bo moj otrok odraščal brez mame … In samo to sem še zmogla reči, da jim zaupam, naj naredijo, kar morajo, samo da preživim, da še vidim svojega otroka …«

A po tej preizkušnji je bila Urška postavljena pred nove "izzive", kot težavam, ki jih prinaša njenna bolezen, pravi sama. Po magnetni resonanci so zdravniki opravili dodatne preiskave, ki so pokazale sum na plazmocitom, ki ga je biopsija kostnega mozga potrdila. Diagnoza diseminirani plazmocitom.

Kako naprej? Urška verjame, da bo zmogla in se takole spominja trenutka, ko je izvedela za resnično diagnozo: »Imela sem srečo, da je bila takrat, ko sem izvedela za pravo diagnozo, z mano v sobi gospa maminih let, sicer tudi zdravstvena delavka, ki mi je v teh ključnih trenutkih resnično pomagala. Rekla mi je "Urška, sprejmi. Sliši se grozno, to je težka diagnoza, ampak ti si mlada, imaš vso municijo tega sveta, da greš skoti to." Ni enostavno, ampak vem, da bom zmogla.«
In Urška bolezen, za katero zaenkrat ni zdravila, uspešno premaguje. Sprejela je diagnozo, ki ji je na nek način pomagala tudi, da je ponovno začela verjeti vase in v svojo notranjo moč. Po presaditvi krvotvornih matičnih celic se je, kot pravi, ponovno rodila in za zdaj njen plazmocitom spi. Nadeja se, da bo kmalu tudi za njeno bolezen učinkovito zdravilo, ena od možnosti je tudi zdravljenje s CAR-T limfociti, ki je od letos na voljo tudi v Sloveniji. Upa, da bo pomagalo tudi njej.
Predvsem pa živi polno vsak dan posebej, s svojimi najdražjimi, k iji ves čas stojijo ob strani, in seveda s sinkom, ki je njen največji motivator.
Prisluhni Urški Firer v radijskem srečanju v posnetku, z njo se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.  

Galerija slik