avgust 2, 2022

Reke tudi 20 stopinj nad običajno temperaturo, zato ribolov ni dovoljen

Te dni v celotnem savinjskem ribiškem območju, ki zajema več ribiških okolišev, velja prepoved ribolova. Ribiči tako rib ne smejo loviti ob več rekaj v naših krajih. Gregor Križnik, predsednik Ribiške družine Ljubno, ob tem pravi, da lahko množični pogin rib pomaga preprečiti tudi vsak od nas.

Zaradi previsokih temperatur vode in nizkih vodostajev se ribiči bojijo množičnih poginov rib. (Foto: Ribiška družina Ljubno ob Savinji)

Visoke temperature in pomanjkanje padavin so močno vplivale tudi na življenje v rekah, jezerih in potokih. Gregor Križnik, predsednik Ribiške družine Ljubno opozarja, da so ribe te dni izpostavljene ekstremnim razmeram. "Najbolj ugodne temperature so od 8 do 13 stopinj Celzija. Zdaj se voda na Ljubnem ob Savinji, popoldne ogreje že na preko 20 stopinj, na območju Ribiške družine Mozirje ima Savinja že 24 stopinj, v Celju pa skoraj 30 stopinj Celzija," pojasnjuje na primeru postrvi, lipana ali sulca, ki živijo v zgornjih tokovih rek. Zato v celotnem savinjskem ribiškem območju velja prepoved ribolova. Ribiči rib ne smejo loviti ob Savinji, Dreti, Paki, Bolski, Voglajni in Sotli. Ob tem Križnik poziva vse, naj varčujejo z vodo, saj vodo črpamo iz izvirov, ki napolnjujejo tudi vodotoke. Po rekah zdaj naj ne bi pluli. Kmetje naj v tem času ne gnojijo polj in njiv, saj lahko pri trenutnih temperaturah in vodostajih vode organske snovi preveč znižajo raven kisika v vodi. Najbolj bodo situacijo izboljšale padavine, ki pa jih še ni na vidiku. Še več podrobnosti pa slišite v spodnjem pogovoru z Gregorjem Križnikom. (TMG)