februar 25, 2021

Slovenjebistriško: knjižnice znova vabijo med police

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in vse njene krajevne knjižnice so s tem tednom znova odprle vrata po rednem letnem urniku. V času epidemije se bralne navade ljudi niso spremenile, se je pa precej povečala uporaba elektronskih in zvočnih knjig.

Gradivo je v osrednji knjižnici v Slovenski Bistrici možno vrniti samo preko knjigomata. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Pogoj: en obiskovalec na 30 m2 
Uporabniki Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica in njenih krajevnih enot v Makolah, Poljčanah, Oplotnici, na Tinju, Keblju in Pragerskem lahko od ponedeljka ponovno dostopajo do knjižnih polic in izbirajo gradivo, vendar morajo pri tem upoštevati vsa navodila za varovanje zdravja, razlaga direktorica Patricija Breznikar.

 

Število njihovih članov ali uporabnikov se po besedah direktorice ni zmanjšalo, seveda pa so lahko le-ti zaradi popolnega zaprtja knjižnic in omejenega dostopa, redkeje prihajali v knjižnico. Poudarja, da so zaradi ukrepov epidemije, realizirali le 63% načrtovanega obratovalnega časa knjižnice:

Kljub temu pa po navedbah Breznikarjeve bralci vedno najdejo pot do knjige.

 
Obiskovalci lahko v prenovljenih prostorih slovenjebistriške knjižice znova sami izbirajo knjižno gradivo. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Porast izposoje elektronskih knjig
V času epidemije se je na Slovenjebistriškem za skoraj osemkrat povečala izposoja elektronskih knjig preko portala Biblos. Pristopili so tudi k portalu Audiobook, kjer so uporabnikom na voljo zvočne knjige. E-knjige in zvočne knjige so članom knjižnice dostopne brezplačno. V tem kratkem času se bralne navade njihovih uporabnikov niso spremenile. Kot ugotavlja Breznikarjeva, se najbolj izposoja gradivo, ki je trenutno aktualno po vsej Sloveniji, še vedno pa bralci radi posegajo po knjigah o zdravem načinu življenja, knjigah s področja psihologije in vzgoje ter prav tako po družabnih romanih, kot so ljubezenski romani, zgodovinski romani, kriminalke in drugo. (SP)