junij 27, 2022

Suzana Plemenitaš: Več kot znamo, več se moramo še naučiti

SUZANA PLEMENITAŠ, prof. raz. pouka, je komunikativna, kreativna, odločna ženska s številnimi pedagoškimi, vodstvenimi in organizacijskimi sposobnostmi. Od leta 2012 je ravnateljica OŠ Dobje, ki praznuje 30 let.

Suzana Plemenitaš je ravnateljica OŠ Dobje od leta 2012.

»Sem nemirnega duha in vedno odkrivam nova obzorja, pa naj bo to na potovanjih ali pri raziskovanjih novih znanj. Pri tem ugotavljam, da več kot znamo, več se moramo še naučiti.«

Osnovna šola Dobje, kamor sodi tudi vrtec, je sodobno in moderno opremljen javni zavod. Leta 2015 so postali prva inovativna Microsoftova šola v Sloveniji. Učitelji večino snovi pišejo v e-zvezke, tako imajo učenci vso snov in vse tabelske slike pri sebi doma, tudi če niso pri pouku.

»Ugotovili smo, da so učenci pri delu z računalniki bistveno bolj motivirani, kot če bi pisali v zvezke, in dosegajo boljše rezultate.«

Uspešni so na vseh področjih, na zadnjem nacionalnem preverjanju znanja so bili celo 20 % nad slovenskim povprečjem. Zaradi dobrega sodelovanja in uvajanja inovativnih načinov poučevanja z uporabo IKT so dobili leta 2016 priznanje Blaža Kumerdeja. Z Zavodom za šolstvo so sodelovali v več uspešnih, tudi mednarodnih projektih, vključeni so v več mednarodnih Erasmus + projektov, v dveh delajo celo raziskovalno.

»Za domačimi hribi je še en svet, drug, drugačen, obzorje pa je črta, ki je nikoli ne ujameš,« je najljubši rek Suzane Plemenitaš osebno in profesionalno. Od leta 2009 redno piše strokovne članke in jih predstavljam na mednarodnih konferencah, izvaja številne seminarje in predavanja doma in v tujini. Leta 2017 je prejela priznanje Občine Dobje za vidne dosežke na področju šolstva na državnem nivoju, istega leta je postala tudi osebnost leta na območju občin Šentjur in Dobje. »Veliko mi pomeni, da so ljudje glasovali zame in podprli moje delo«.

Ima še 4 sestre, ki so izjemno nadarjene za glasbo. Vse rade priskočijo staršem na pomoč pri delu na manjši kmetiji. Mama Marija je ljudska pisateljica, izdala je že 4 knjige in »najde za vsako bolezen rešitev v dobrem čaju«. Po očetu je Suzana Plemenitaš podedovala trgovsko žilico, kar ji pride prav pri pridobivanju sredstev za mnoge projekte v šoli.

Poleti si najlažje odpočije na morju, pozimi pa rada smuča. Največ ji pomenijo njeni trije otroci, študentki Vanesa in Reneja ter devetošolec Luka, ki so se veščin za življenje do vstopa v šolo učili pri starih starših.

Radijskemu srečanju s Suzano Plemenitaš prisluhnite v spodnjem posnetku, pred naš mikrofon jo je povabila Tanja Jurjec.