maj 24, 2022

Svetovna imena kolesarstva spet Po Sloveniji, tudi v naših krajih

Čez dobre tri tedne se bo začela 28. kolesarska dirka Po Sloveniji. Tudi v naših krajih bodo tekmovali kolesarji, Rogaška Slatina bo zopet gostila enega od ciljev. Podrobnosti so predstavili danes.

To dopoldne so v Rogaški Slatini predstavili podrobnosti o drugi trasi kolesarske dirke Po Sloveniji. (Foto: Štajerski val)

Tudi letos bo junij v znamenju kolesarstva. 15. junija se začenja 28. kolesarska dirka Po Sloveniji. Kolesarji bodo na njej premagali skoraj 800 kilometrov in več kot 9000 višinskih metrov. Tri trase bodo speljane tudi skozi naše kraje. Druga in najdaljša etapa, ki se bo 16. junija začela na Ptuju, bo peljala tudi skozi Slovensko Bistrico, Šentjur in Šmarje pri Jelšah, zaključila pa se bo pri železniški postaji v Rogaški Slatini. Preden bodo kolesarji prevozili ciljno črto, jih čaka še 10-kilometrski zaključni krog po Rogaški in njeni ožji okolici. Sicer pa Rogaška Slatina že tradicionalno gosti enega od ciljev, kar je, kot pravi župan Branko Kidrič, velik izziv. Kako se ga bodo lotili letos?

Je pa to, poudarja Kidrič, tudi dobra priložnost za turistično promocijo destinacije in športne infrastrukture, ki je v njej na voljo. Kidrič izpostavlja gradnjo parkirišča "parkiraj in se pelji", kolesarske steze v občini in telovadnico pri podružnični osnovni šoli na Svetem Florijanu. Stavijo pa tudi na športne dogodke, kot sta prvi festival mednarodnega športnega in dokumentarnega filma, ki bo prav v Rogaški Slatini in kolesarska dirka.


Takšen pokal bo v cilju v Rogaški Slatini dvignil zmagovalec druge etape.

22 ekip iz vsega sveta tudi v naših krajih
Na startu letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji bo 22 ekip iz vsega sveta, pravi njen organizacijski direktor Bogdan Fink in dodaja:

Sicer pa se bodo kolesarji v naših krajih poleg omenjenih krajev v okviru druge trase mudili tudi v tretji etapi, ta se bo začela v Žalcu, končala pa v Celju, na Starem gradu. Prvič se gostiteljem pridružuje Laško, kjer se bo začela četrta etapa. Fink pravi, da bo letos dirka ponudila kar nekaj novih podrobnosti:

Organizacija dirke stane 1,3 milijona evrov, kar si razdelijo sodelujoče občine oz. destinacije in sponzorji, velik del prireditve pa so tudi prostovoljci.

Slika Slovenije v 50 držav
Ob tem organizatorji poudarjajo, da ima kolesarska dirka tudi močno promocijsko noto. Tudi letos jo prenašala televizijska postaja Eurosport, v petih dneh ji bo namenila 10 ur. Posnetke bodo spremljali gledalci v več kot 50 državah sveta. V. d. direktorice Slovenske turistične organizacije Ilona Stermecki:

Promocija v okviru kolesarske dirke Po Sloveniji je, poudarja, posebej pomembno po dveh letih posebnih razmer zaradi epidemije. (TMG)