september 26, 2021

KORONAVIRUS: V bolnišnicah 397 covidnih bolnikov

Še en teden trdega boja proti novemu koronavirusu je pred nami. Kaj bo prinesel? Dogajanje spremljamo na tej spletni novici in v radijskih novicah, ki so na sporedu vsako polno uro.

Covid-19 je še vedno med nami in znova se vse bolj širi. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 26. 9. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas ob 2310 PCR testih potrdili 444 okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 19,2 odstotka odvzetih brisov. V državi je trenutno aktivnih 13.490 okužb. V bolnišnicah je 397 covidnih bolnikov, med njimi jih 106 potrebuje intenzivno terapijo.

SOBOTA, 25. 9. 2021

SLOVENIJA - V teh dneh bo potekla veljavnost evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki so bila natisnjena med 24. in vključno 29. junijem. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo vse, ki so potrdilo natisnili v tem obdobju, naj ponovno natisnejo svoje potrdilo z osveženo QR kodo oz. naj si jo osvežijo v mobilni aplikaciji zVEM. Veljavnost QR kode v obdobju omenjenih datumov je bila namreč le 90 dni. 

SLOVENIJA
- Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal navodila za delo za vojake in zaposlene na ministrstvu za obrambo po 1. oktobru, ko bo obvezno upoštevanje pogoja PC, torej preboleli, cepljeni. 
Vojaki brez pogoja PC bodo najprej izrabili presežek ur, nato letni dopust, nato pa bodo lahko šli na čakanje zaradi višje sile, pri čemer bodo dobili nadomestilo plače v višini 50 odstotkov. Delo od doma za vojake ne bo mogoče, navajajo v sindikatu vojakov. Ob tem so dodali, da bo zaradi izvrševanja dela in nalog necepljenih vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske. Necepljenim v upravnem delu ministrstva bo odrejeno delo od doma, kjer bo to možno. Vsem, za katere delo od doma ne bo možno, bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja.

SLOVENIJA - 
Pri nas so včeraj opravili 5534 PCR testov in potrdili 1005 novih okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 18,2 odstotka odvzetih brisov. V državi je trenutno 13.605 aktivnih okužb. V bolnišnicah je 381 covidnih bolnikov, 102 na intenzivni negi. Umrlo je še pet oseb.

PETEK, 24. 9. 2021

CELJSKOV Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 36 covid bolnikov, 8 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti okuženih v tem valu v celjski bolnišnici je 15.

SLOVENIJA - 
Minister za zdravje Janez Poklukar se je odzval na predlog strokovne skupine za obvladovanje covida-19, ki je predlagala uvedbo pogoja PC za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. Če bo potrebno, bomo sledili predlogu, je napovedal Poklukar. Kot je ob tem pojasnil, bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva, je opomnil Poklukar.


SAVINJSKA REGIJA
- Med okužbami, potrjenimi na včerajšnji četrtek, jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 13. V Velenju in Šmarju pri Jelšah jih je bilo po 10, v Zrečah 8, v Laškem in Slovenskih Konjicah 7. POdatke iz ostalih občin najdete
TUKAJ

SLOVENIJA
-
Premier Janez Janša se je danes kot priča udeležil seje preiskovalne komisije Državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19. Med drugim je pojasnjeval, da vladna svetovalna skupina za covid-19 ni imela nobenih pooblastil, da bi sprejemala ukrepe, glede katerih je vladi samo svetovala. Kritičen je bil do pripravljenosti NIJZ na epidemijo. Po njegovih besedah je inštitut ob razglasitvi epidemije deloval tako kot v 19. stoletju. Še vedno tudi postavljajo omrežje, da imajo odločevalci na voljo podatke, ki so potrebni za ukrepanje, je dejal. Glede presežnih smrti v drugem valu epidemije je Janša dejal, da so te bile večinsko v domovih za starejše, kjer je koncentracija rizičnih skupin največja. Po njegovih besedah je epidemija razkrila velikansko ignoranco do oskrbe starejših, ki se je nabirala desetletja.


SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji ob opravili 5.471 PCR-testih potrdili 941 okužb z novim koronavirusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 17,2 odstotka testiranih. Hospitaliziranih je 391 bolnikov, od tega 103 na intenzivni negi. Po podatkih sledilnika za covid-19 je umrlo pet covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je znižalo na 927, kar je 28 manj kot dan prej. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji z vsaj enim odmerkom cepljenih 53 odstotkov prebivalstva, z vsemi potrebnimi pa slabih 47 odstotkov.

SLOVENIJA - Vlada je sinoči na dopisni seji znova nekoliko spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Po novem izpolnjevanje pogoja ni potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu, in sicer v času opravljanja dela na domu. Odlok določa tudi, da morajo uporabniki storitev pri oskrbi na bencinskih servisih izpolnjevati pogoj PCT le, če uporabljajo storitve oziroma kupujejo blago v zaprtih prostorih. Sprememba je tudi, da se športna vadba lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, izvaja pa se lahko na odprtih ali v zaprtih prostorih ali krajih, če uporabnik sicer izpolnjuje pogoj PCT. Izjema so mlajši od 15 let, ki jim pogoja ni treba izpolnjevati.

ČETRTEK, 23. 9. 2021

SLOVENIJA - Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogojev PCT. Če se bodo razmere na posamezni fakulteti al išoli poslabšale, lahko ta sprejme morebitne dodatne ukrepe. Tako so se danes dogovorili predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje, Skupnosti samostojnih visokošolskih zavodov, Študentske organizacije Slovenije in študentskih domov ter rektorji univerz. Na sestanku je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar poudaril, da je trend precepljenosti študentov dober. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50 odstotkov generacije, stare od 18 do 24 let, z vsemi odmerki pa 42 odstotkov.

ŠTORE, SLOVENSKA BISTRICA, ROGAŠKA SLATINA, ZREČE - Že dober teden pogoj PCT velja za skoraj vso javno življenje. Dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju morajo med drugim na delovnem mestu predložiti zaposleni tako v javnem kot zasebnem sektorju. Teste morajo svojim zaposlenim priskrbeti delodajalci. Pri nekaj večjih delodajalcih v naših krajih smo preverili, kakšen strošek in organizaicjski zalogaj je to. Podrobnosti smo zbrali TUKAJ.

SLOVENIJA - Na današnji novinarski konferenci je vodja Oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra Matjaž Jereb opozoril, da število bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje iz dneva v dan raste.

Pri tem poudarja, da so kapacitete bolnišnic omejene:

Zato je znova pozval k cepljenju - dodal je, da nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito, a vendar je po cepljenju manjša verjetnost za kritično obliko bolezni.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 5618 PCR testih potrdili 1011 novih okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 18 odstotkov brisov. V državi je trenutno 13.744 aktivnih okužb. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 391 covidnih bolnikov, med njimi so 103 bolniki na oddelkih intenzivne terapije. Umrlo je pet oseb.

SLOVENIJA - 46,3 % vseh prebivalcev Slovenije je doslej prejelo vse potrebne odmerke cepiva proti covidu-19, med starejšimi od 18 let je ta odstotek 55,1. Med občinami je največ precepljenih občanov v občini Osilnica, 65,7 %, najmanj pa v občini Juršinci, 32,1 %. Kakšni so podatki iz ostalih občin, preverite TUKAJ.

SREDA, 22. 9. 2021

LJUBLJANA - Na ljubljanskem Trgu republike pred parlamentarnim poslopjem so se danes vnovič zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vse sfere življenja. Tudi tokrat so bile v ospredju zahteve po umiku omejevalnih ukrepov in nasprotovanje oblastem, ki so po mnenju nekaterih govorcev ugrabile državo. Tokrat na shodu ni bilo nasilnih izgredov kot prejšnjo sredo, večina protestnikov se je po slabih dveh urah mirno razšla. Zbralo se je sicer nekaj tisoč ljudi.

SLOVENIJA
- NIJZ je tistim, ki so se do sredine septembra po prebolelem covidu-19 v šestih do osmih mesecih cepili z enim odmerkom, tehnično uredil covidno potrdilo in njihove QR-kode. Po zapletu zaradi spremenjenega vladnega odloka te kode zdaj tako veljajo. Spomnimo,
Vlada je v odloku, ki je začel veljati 5. septembra, veljavnost statusa prebolevnikov podaljšala z 180 na 240 dni. S 15. septembrom pa je njihov status zopet skrajšala na 180 dni. Tistim, ki so se v vmesnem času cepili zgolj z enim odmerkom cepiva, covidno potrdilo zato ni več veljalo. Z ministrstva za zdravje ob tem sicer sporočajo, da daljše obdobje prebolevnosti velja samo v Sloveniji. Vse, ki so covid-19 preboleli, so tako pozvali, da se cepijo v roku 180 dni.

SAVINJSKA REGIJA
- V Savinjski regiji so včeraj največ novih okužb odkrili v občinah Celje, 31, in Velenje, 25. V Žalcu jih je bilo 17, v Slovenskih Konjicah 13 ter v Šentjurju in Zrečah po 9. Največ aktivnih okužb je v občinah Celje, Šentjur, Velenje in Žalec.


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 1186 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 20 % vseh opravljenih testov. Še naprej se povečuje število hospitaliziranih covid bolnikov, 384 jih je že v bolnišnicah. Včeraj je po podatkih Vlade virus zahteval 10 življenj, še več podatkov je razvidnih v spodnji grafiki.
   


EU
- Evropska komisija je s farmacevtskim podjetjem Eli Lilly podpisala dogovor o nakupu zdravila z monoklonskimi protitelesi za zdravljenje covidnih bolnikov. Skupnemu naročilu do 220.000 odmerkov se je pridružilo 18 držav članic Evropske unije. Več kot 73 odstotkov odraslih je zdaj v celoti cepljenih proti covidu-19, v Evropski komisiji pa pričakujejo, da se bo ta delež še povečal. Ob tem sicer poudarjajo, da cepiva ne morejo biti naš edini odgovor na covid in da je treba nadaljevati preprečevanje bolezni s cepivi, obenem pa zagotavljati zdravljenje z zdravili. To je sicer tretje skupno evropsko naročilo zdravila za covidne bolnike. Komisija je pred tem pogodbi podpisala s podjetjema Roche in Glaxo Smith Kline.


TOREK, 21. 9. 2021

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 36 covidnih bolnikov, 9 jih potrebuje intenzivno terapijo. V zadnjem valu epidemije je v celjski bolnišnici skupaj umrlo 10 bolnikov s covidom-19. 

SLOVENIJA - Včeraj je bilo 1308 potrjenih novih okužb, pozitivnih je bilo 22,8 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 378 covid bolnikov, samo v zadnjem dnevu so sprejeli 55 novih. Včeraj so umrle 3 okužene osebe. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za 12. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 644 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 20. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.093.723 ljudi, z vsemi odmerki pa 971.401, še kažejo podatki NIJZ. 


SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA
- Vlada zaostruje ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. V praktično vseh dejavnostih je zahtevan pogoj PCT, v ožji javni upravi je napovedan celo pogoj PC. Tudi to je gotovo razlog za nekoliko hitrejše zviševanje krivulje cepljenih. Po podatkih NIJZ je doslej vse potrebne odmerke prejelo 46 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije, med osebami, starejšimi od 18 let, je precepljenost 55-odstotna. Med občinami je najvišja precepljenost v Osilnico, 72-odststna, najnižja v Juršincih, 37-odstotna. Kako je v naših krajih? Najmanj precepljenih je v občini Dobje, 46 odstotkov, največ pa v občini Žalec, 57 odstotkov.


PONEDELJEK, 20. 9. 2021

SLOVENIJA - Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so danes pojasnili, da bodo morali pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Dovolj bo tudi samotestiranje s hitrim testom. Kot še pravijo na ministrstvu, se čas opravljanja samostestiranja šteje v delovni čas. Če zaposleni ne izpolnjuje pogoja PCT, je to kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, še pravijo na ministrstvu.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Vlada namerava s 1. oktobrom za državno upravo uvesti le pogoja prebolevnosti in cepljenja. Testiranje na novi koronavirus tako zanje ne bo več zadostovalo. Kdor ni prebolel covida-19, se bo moral cepiti. Med zaposlene v državni upravi sodijo tudi zaposleni na upravni enoti Šmarje pri Jelšah. Načelnica Jasna Junkar odloka podrobneje še ne želi komentirati, saj pravi, da se bodo ta teden z Ministrstvom za javno upravo in sindikati še precej usklajevali, zato se utegne odlok do 1. oktobra še spremeniti. Trenutna slika glede precepljenosti na šmarski upravni enoti je po njenih besedah slaba, saj polovica zaposlenih ne izpolnjuje pogoja PC. Če bo pri tem ostalo, bo izpolnjevanje odloka organizacijsko precejšen izziv. Kot še pravi načelnica, je njihova posebnost delo s strankami na okencih, kjer ni mogoče organizirati dela na domu. Ker pa morajo biti kot državna uprava zgled, bo Junkarjeva vztrajala, da nihče ne bo delal od doma. Z delom od doma bi namreč, meni, med zaposlenimi nastale nove delitve, razlike in jeza. Nekateri sindikati so sicer že vložili zahtevo za ustavno presojo odloka, nekateri to še napovedujejo.

SLOVENIJA - V državi so včeraj opravili 1700 PCR testov in potrdili 291 okužb s koronavirusom. Tako je bilo pozitivnih nekaj več kot 17 odstotkov testov. V državi je trenutno 13.211 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje znaša 1039. V bolnišnicah je 364 covidnih bolnikov, med njimi jih 98 potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrlo pet oseb. Podatki NIJZ o precepljenosti pa kažejo, da je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 1.088.175 ljudi, z vsemi odmerki pa 968.683.

SLOVENIJA – Vlada je prejšnji teden sprejela, da bo od 1. oktobra v ožji javni upravi, in sicer na ministrstvih, upravnih enotah, v vojski in policiji, za zaposlene zahtevan pogoj PC, biti bodo morali torej prebolevniki ali cepljeni, testiranje za opravljanje dela ne bo več zadostovalo. Kot kaže, bo odlok pristal na ustavnem sodišču. Med drugim ustavno presojo napovedujejo v Sindikatu vojske, obrambe in zaščite. Menijo, da na tako majhni skupini državljanov ni mogoče in tudi ni smiselno reševati težave širjenja okužb v državi. Prepričani so tudi, da bo uvedba pogoja PC v državni upravi odprla konflikte in spore med uslužbenci, kar lahko v skrajni fazi pripelje do tega, da bodo tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, zaradi narave dela, ki ne omogoča delati od doma, ostali brez službe. Da bodo podali pobudo za oceno ustavnosti odloka na ustavno sodišče, so že napovedali tudi Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat državnih organov Slovenije.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA – V nov teden vstopamo s takšnimi številkami: sedemdnevno povprečje novih okužb na dan je 1043, v bolnišnicah so na včerajšnji dan zdravili 360 covid bolnikov, številka vseskozi raste. V Sloveniji je doslej umrlo 4498 okuženih oseb. V Savinjski regiji je največ aktivnih okužb v občini Celje, 382, Sledita Šentjur s 150 okužbami in Velenje z 147 okužbami. Več kot 100 aktivnih okužb je še v občinah Žalec in Laško. Precepljenost v Sloveniji se ob naraščanju števila okužb vendarle zvišuje, zdaj je pri 46 odstotkih, med starejšimi od 18 let pa pri 55 odstotkih. V Savinjski regiji sta številki le nekoliko nižji.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s koronavirusom, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.