avgust 5, 2022

Toliko piva spije povprečen Slovenec

Prvi petek v avgustu zaznamuje svetovni dan piva. Morda ni naključje, da je praznik umeščen ravno v mesec, ko pivo zaradi vročine najlažje steče po grlu. Statistični urad je ob tem pripravil pestro paleto podatkov o tej priljubljeni pijači.

Danes je svetovni dan piva. (foto: Pixaby)

Pivo se uvršča na peto mesto najbolj priljubljenih pijač na svetu. Na vrhu je še vedno voda, sledijo pa še čaj, kava in pomarančni sok. Tako je pivo tudi najbolj priljubljeno med alkoholnimi pijačami. Kot je ob letošnjem svetovnem dnevu piva sporočil Statistični urad Republike Slovenije, je izjemno priljubljeno tudi med Slovenci - povprečno ga vsak letno popije 26,4 litra. 

Ima pa pivo zadnje čase nekaj priokusa po draginji. V trgovinah je po lanskih podatkih povprečna drobnoprodajna cena litra lager piva znašala 1,83 evra, cena pol litra svetlega piva v lokalu pa 2,89 evra, sporoča SURS. Ob tem dodajajo, da se je lani na letni ravni hmeljski napitek podražil za 3,2 odstotka.

Izvozimo ga več, kot uvozimo

Zadnja leta se je v Sloveniji zgodil pravi "baby bum" malih pivovarn. Po podatkih statističnega urada iz leta 2020 v Sloveniji namreč deluje 68 pivovarn, še leta 2008 pa je bilo teh le 15. Bogata proizvodnja omogoča obsežen izvoz; v tujino izvozimo za kar 55,9 milijona evrov piva, največ na Hrvaško. Uvoz je za polovico manšji, za 26,7 milijona evrov, največ iz Avstrije, navaja SURS. 

Slovenija pa je tudi bogata pridelovalka ključne pivovarske surovine - hmelja, pri čemer prednjači predvsem področje Spodnje Savinjske doline. Skupna slovenska pridelava hmelja znaša 2.186 ton, a ga kar 95 % konča v izvozu. V državo ga uvozimo 451 ton, od tega 61 odstotkov iz Nemčije. Med letoma 2002 in 2012 je žalski Hmeljarski inštitut sicer zaznal upad pridelave hmelja za tretjino, a si je ceh kmalu zaradi vznika novih pivovarn po Evropi in čez lužo znova opomogel. 

Najzgodnejši dokazi o varjenju piva sicer segajo že v četrto stoletje pred Kristusom. Poznali naj bi ga že Mezopotamci, a se je takratna sestava pijače precej razlikovala od današanje. Danes največ piva sicer zvarijo na Kitajskem, sledijo ZDA, Brazilija in Nemčija, kjer domuje tudi največji festival piva - Oktober fest. Kljub temu pa med največjimi proizvajalci ni največjih porabnikov. Največ piva namreč spijejo na Češkem, kar 137 litrov na prebivalca na leto. Na drugem in tretjem mestu sta s po okoli 100 litri na prebivalca Poljska  in Nemčija. (ViP)