april 19, 2022

Tri etape kolesarske dirke Po Sloveniji po naših krajih

Junija bo 28. kolesarska dirka Po Sloveniji, ki k tekmovanju privabi tudi najboljše ekipe na svetu, ob ceste pa iz leta v leto več navijačev. Organizatorji so že razkrili trase. Za kolesarje bomo lahko ponovno navijali tudi v naših krajih, saj bodo kar tri od petih etap po našem delu države.

Kolesarska dirka Po Sloveniji je postala velik športni dogodek, ki ob ceste privabi številne navijače in radovedneže. Že sama organizacija tovrstnega dogodka je vredna ogleda. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Na letošnji dirki Po Sloveniji, ki se bo začela 15. junija, bodo kolesarji prekolesarili skoraj 800 kilometrov in premagali več kot 9.000 višinskih metrov.

Kod bo vodila pot?
Kar tri etape bodo tudi po naših krajih. Druga etapa, 16. junija, se bo začela na Ptuju, po 174 kilometrih, ki bodo med drugim peljali mimo Šentilja, Maribora, Slovenske Bistrice, Šentjurja in Šmarja pri Jelšah, pa se bo končala v Rogaški Slatini. Tretja etapa, dan zatem, bo dolga dobrih 144 kilometrov, start bo v Žalcu, cilj pa v Celju, na celjskem Starem gradu. Med drugim bodo kolesarili po Spodnji in Zgornji Savinjski dolini, na poti pa se bodo povzpeli tudi na Lipo in na Svetino. Prvič bo gostitelj enega od startov etap Laško. Tam se bo 18. junija začela četrta etapa, ki bo imela po več kot 152 kilometrih cilj na Veliki planini. In etapi, ki ne bosta po naših krajih? Prva bo od Nove Gorice do Postojne, zadnja, peta, pa od Vrhnike do Novega mesta. Natančne opise vseh tras najdete TUKAJ.

Matej Mohorič: Najlepše je nastopati pred domačimi navijači
Med drugim je že potrjeno, da bo med Slovenci na startu dirke Matej Mohorič z ekipo Bahrain Victorius. Na novinarski konferenci je o dirki dejal: »Trasa letošnje dirke Po Sloveniji je po mojem mnenju bolj razgibana, kot smo bili to vajeni v preteklih letih. Samo ena izmed etap je povsem po okusu šprinterjev, ostale so bolj razgibane. Nastopa se zaradi tega že veselim, seveda pa tudi zaradi domače publike, navijačev bo na teh cestah zagotovo ogromno. Vedno je najlepše nastopati pred domačo publiko na domačih cestah in verjamem, da bomo slovenski kolesarji prišli v široki zasedbi. Upam, da se bomo tudi mi z našo ekipo borili za vidnejše uvrstitve na dirki.«

Znova izbor naj gostitelja
Dirka Po Sloveniji je tudi odlična priložnost za turistično promocijo Slovenije. Del dirke bo tudi letos namreč prenašal Eurosport. Organizatorji med drugim nadaljujejo tradicijo izbora naj gostitelja dirke. »Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih,« pravijo. Lani je bila za naj gostitelja razglašena Nova Gorica. (AD)

Povezane vsebine: 
TADEJ POGAČAR DOBIL ETAPO PO SAVINJSKI REGIJI 
KOLESARJI IN NAVIJAČI NAVDUŠUJEJO
NA DIRKI PO SLOVENIJI NAHITREJŠI POLJAK