februar 26, 2021

V Kalšah proti izgradnji vetrne elektrarne

Krajani Kalš v okviru ljudske iniciative zahtevajo razveljavitev soglasja za izgradnjo male vetrne elektrarne, ki ga je svet Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju sprejel poleti lani. Opozarjajo, da bo elektrarna preblizu stanovanjskih hiš in bo povzročala preveč hrupa. Investitor ima za izgradnjo vse zakonske podlage, zato napoveduje nadaljevanje projekta.

Na mestu, kjer je merilni stolp, je načrtovana postavitev vetrne elektrarna v Kalšah. (Foto: Lea Ornik)

Vetrnica le 150 metrov od prvih hiš
V KS Šmartno na Pohorju bodo 7. marca na referendumu glasovali o razveljavitvi soglasja sveta krajevne skupnosti in ponovnem odločanju o postavitvi vetrne elektrarne v Kalšah. Predsednik vaškega odbora Kalše in član ljudske iniciative Aleš Frešer pravi, da želijo preklicati sklep Krajevne skupnosti, ker ni upoštevala argumentov in sklepov sprejetih na zboru krajanov Kalš. Krajani izgradnji vetrne elektrarne nasprotujejo, ker je le-ta načrtovana preblizu stanovanjskih hiš in bi povzročala preveč hrupa, prav tako naj bi obstajala fizična nevarnost ob morebitni nesreči, razlaga Frešer:



Frešer poudarja, da primer izgradnje vetrne elektrarne v Kalšah kliče k zakonski ureditvi tega področja, saj priporočila ministrstev niso dovolj.
Da bi bila razveljavitev soglasja za izgradnjo male vetrne elektrarne v Kalšah uspešna, se mora referenduma udeležiti vsaj petina od okoli 830 volilnih upravičencev. V civilni iniciativni si po njegovih navedbah želijo, da bi se o postavitvi vetrnega objekta na referendumu izreklo čim več ljudi.

 
Izgradnja vetrne elektrarne je po navedbah domačinov načrtovana preblizu stanovanjskih objektov in ni v skladu s priporočili ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za zdravje. (Foto: Lea Ornik)

Zakonodaja minimalne oddaljenosti ne določa
Predsednik sveta Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju Modest Motaln v odzivu na razpis glasovanja pravi, da investitor, družba Energo-Maks energija d.o.o. iz Škalc, za izgradnjo male vetrne elektrarne izpolnjuje vse pravne in zakonske podlage, a hkrati dodaja, da slovenska zakonodaja ne določa minimalne oddaljenosti vetrnih elektrarn od stanovanjskih objektov.

Motaln pravi, da je pobuda krajanov Kalš za razveljavitev glasovanja o postavitvi vetrne elektrarne glede na nezadovoljstvo nekaterih občanov pričakovana. Kako se bodo krajani odločili, je po Motalnovih besedah prepuščeno njim, svet krajevne skupnosti pa bo odločitev, kakršnakoli že bo, spoštoval. Hkrati upa, da ljudje referenduma ne bodo prezrli in se ga bodo udeležili v čim večjem številu. (SP)