julij 30, 2021

Že v prvem tednu štiri slovenske medalje

Prvi olimpijski teden je prinesel štiri slovenska odličja v Tokiu. Benjamin Savšek in Primož Roglič sta osvojila najžlahtnejšo, zlato kolajno, Tina Trstenjak srebrno, Tadej Pogačar pa bronasto odličje.

Slovenija ima na olimpijskih igrah v Tokiu doslej dve zlati, srebrno in bronasto medaljo. (Foto. splet)

Slovenija v svetovnem kolesarskem vrhu
Slovenija se je že pred nekaj časa uveljavila kot kolesarska velesila, nastopi naših fantov v Tokiu pa to le še potrjujejo. Na izjemno težki cestni dirki, ki je bila prva preizkušnja za kolesarje, se je z bronom izkazal Tadej Pogačar, ki je zgolj za nekaj centimetrov zgrešil celo srebro. Pogačar je tako postal prvi kolesar, ki je zmagi na francoskem Touru v isti sezoni dodal še olimpijsko kolajno. Pred 22-letnika sta se uvrstila le Ekvadorec Richard Carapaz in Belgijec Wout Van Aert. Pogačar je s tem popravil tudi najboljšo slovensko uvrstitev na cestni kolesarski dirki na olimpijskih igrah. Doslej jo je namreč držal sedanji selektor kolesarjev Andrej Hauptman, ki je bil v Atenah leta 2004 peti. Slovenski kolesarski uspehi se s tem niso končali. Primož Roglič je bil edini slovenski predstavnik na kronometrunv sredo, zaupanje selektorja pa je še kako poplačal. Deklasiral je konkurenco, jo premagal za več kot minuto, in osvojil zlato kolajno. Srebro je osvojil Nizozemec Dom Dumoulin, Rogličev ekipni tovariš pri ekipi Jumbo-Visma, tretje mesto pa Avstralec Rohan Dennis, ki bo za to nizozemsko ekipo vozil v prihodnji sezoni.

Do zlata tudi Savšek
Kanuist Benjamin Savšek je pri 34 letih prvič postal olimpijski prvak. S tem je dodal še en naslov v svojo izjemno bogato zbirko, v kateri sta tudi naslova evropskega in svetovnega prvaka. Zmagal je na veličasten način, saj je vse tekmece ugnal za več kot tri sekunde. Ob tem je bil edini kanuist, ki mu je progo uspelo odpeljati v manj kot 100 sekundah. Prvega zasledovalca Čeha Lukasa Rohana je ugnal za več kot tri sekunde, bronasto medaljo je ujel Nemec Sideris Tasiadis. Savšek in njegova zlata kolajna sta medtem že v Sloveniji, ob vrnitvi v domovino pa je 34-letnika pričakal zlati kanu v spomin na izjemen uspeh v Tokiu.

Tina Trstenjak kljub poškodbi do srebra
Edino slovensko srebro do zdaj je osvojila judoistka Tina Trstenjak. V kategoriji do 63 kilogramov že dolgo sodi med najboljše judoistke na svetu, to pa je dokazala tudi v Tokiu. V finalu jo je uspela ugnati Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki jo je Trstenjakova premagala v finalu olimpijskih iger pred petimi leti. A za Trstenjakovo vseeno vse ni potekalo popolno. Že v prvem nastopu si je namreč lažje poškodovala hrbet, a se vseeno borila do konca ter osvojila srebro. To je že šesta olimpijska medalja za slovenski judo, vse so prišle pod taktirko trenerja Marjana Fabjana.


Tina Trstenjak in trener Marjan Fabjan sta srebrno olimpijsko odličje že prinesla v telovadnico domačega judo kluba Z`dežele Sankaku. (Foto: Radio Štajerski val)

Ne smemo pa pozabiti tudi na tiste, ki so bili izjemno blizu odličja. Darko Jorgić se je na namiznoteniškem turnirju uvrstil v četrtfinale, kar je neverjeten dosežek v izjemno težki konkurenci. Judoistka Kaja Kajzer je bila do konca v borbi za bronasto odličje, ki pa ji je spolzelo iz rok. Osvojila je peto mesto, enaka usoda pa je doletela tekvanduista Ivana Trajkovića. Na današnji petek sta bila kandidata za olimpijsko medaljo tudi kajakaš Peter Kauzer, ki ni ponovil uspeha iz Ria. V polfinalu je bil prepočasen in se ni prebil med deseterico finalistov. Kolajno iz Ria je to jutro želela ubraniti tudi judoistka Anamari Velenšek, ki pa je izpadla v drugem krogu, potem ko je prejela tri kazni proti Brazilki Marii Suelen Altheman.

Še precej priložnosti za nova odličja
Nadejamo si lahko še kakšne kolajne na letošnjih olimpijskih igrah. Med drugim je Janja Garnbret prva favoritinja za zlato v športnem plezanju, ki bo sploh prvič na olimpijskih igrah. Garnbretova velja za najboljšo plezalko na svetu, zato bi bilo zanjo vse razen zlata kolajna razočaranje. Metalec diska Kristjan Čeh v zadnjih sezonah navdušuje s svojimi nastopi. V Tokiu je med glavnimi kandidati za odličja, pa čeprav se je dober mesec pred igrami razšel s svojim trenerjem. Poleg Čeha ima v kraljici športa največ možnosti za medaljo skakalka ob palici Tina Šutej. Marca je postala evropska podprvakinja, pred odhodom v Tokio pa je odkrito napovedala boj za medalje. Ne smemo pa pozabiti na slovensko košarkarsko reprezentanco, ki je na prvih dveh tekmah skupinskega dela navdušila. Na krilih Luke Dončića so premagali Argentino in Japonsko, proti Španiji pa bodo lovili prvo mesto v skupini. V četrtfinale so že uvrščeni, tekmec v tem delu tekmovanja pa bo znan po nedeljski tekmi skupinskega dela s Španci. (JB, NS)