december 20, 2017

Ljoba Jenče: Ljudsko izročilo je duša naroda

Ljoba Jenče je pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskega blaga, ki živi in ustvarja v idiličnem okolju presihajočega Cerkniškega jezera. Gradivo za svoje poustarjanje in zapise zbira na terenu, med ljudmi, ki še poznajo stare običaje in opravila. 

Ljoba Jenče je pevka pravljičarka, zbirateljica ljudskega blaga in čuvarka ljudskega spomina

Njen izraz je predvsem glas, ki ga nenehno raziskuje. Ljudskih pesmi se je Ljoba Jenče učila s poslušanjem ljudskih pevk in pevcev v živo, na terenu in ugotovila, da iste pesmi v različnih krajih in narečjih zvenijo malo drugače. »In čarobnost naravnega glasu in ljudskega petja je ravno v tem, da dovoljuje to različnost. Ljudje včasih se petja niso učili v šolah, peli so, kakor so slišali od tastarih in to prenašali naprej mlajšim rodovom,« pravi Ljoba.

Ker v Sloveniji ni šole za naravni glas, se je Ljoba v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odločila za študij eteričnega petja in pravljičarstva na Emerson Collegeu v Angliji. Ljoba že skoraj tri desetletja s svojimi nastopi in predavanji doma in v tujini pomembno prispeva k ohranjanju ljudskega spomina, sodeluje pa tudi v številnih projektih za ohranjanje ljudske dediščine.

Med drugim je zasnovala in s partnerji izvedla tudi projekt Hiše izročila iz Dolenje vasi V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila, s katerim so zaščitili izvorno prevozno sredstvo drevak na Cerkniškem jezeru. Projekt je bil nagrajen z nagrado oziroma posebno omembo ob izboru najvišjih nagrad Evropske unije za kulturno dediščino Europa Nostra. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo neodvisni strokovnjaki iz vse Evrope, je prepoznala celovit pristop k ohranjanju kulturne dediščine, predvsem pa ekološko in trajnostno naravnanost projekta. »Prepoznala je model prenosa starih znanj in veščin na mlade in dejstvo, da bi rezultati kot dejavnost živeli v mladih in skozi njih tudi naprej,« pravi Ljoba Jenče, ustanoviteljica in direktorica Zavoda PAJN za sonaravno bivanje, ki še dodaja: »Ljudsko izročilo je duša naroda. In če ga predstavljaš iskreno in pošteno, se čuti ne le tvoj glas, ampak tudi, kaj in od kje črpaš.«

Ljoba Jenče je za svoje delo prejela številna priznanja, med drugim medaljo za zasluge iz rok predsednika države Boruta Pahorja za ohranjanje pesemske in glasbene ljudske dediščine. Njenemu razmišljanju o življenju in naravi, o pomenu ohranjanja ljudskega spomina ter o simboliki adventnega časa prisluhnite v spodnjem posnetku radijskega srečanja z Greto Kokot Rajkovič.

 

Galerija slik