maj 20, 2020

SREDA in koronavirus v naših krajih

Vlada je to popoldne predstavila osnutek tretjega protikoronskega zakona. Še danes naj bi ga poslala v državni zbor. V celjski bolnišnici so na voljo samoplačniška testiranja na novi koronavirus. Na Konjiškem pa iščejo spodbudne misli. Sredino dogajanje spremljamo v tej novici.

Sredo zaznamuje osnutek tretjega protikoronskega zakona. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Turizem je v času koronavirusa utrpel ogromno škodo, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek:

 

Na področju turizma tretji protikoronski zakon, ki ga je vlada predstavila to popoldne, predvideva dva ključna ukrepa – nadomestilo za čakanje na delo in turistični boni. Nadomestilo bo pripadlo podjetjem v gostinstvu in turizmu, ki jim bodo prihodki padli za več kot 10 odstotkov glede na lansko leto. Po besedah ministra Počivalška mednje uvrščamo:

  

Drugi ukrep pa so boni na področju turizma, za vse državljane Slovenije. Polnoletni bodo prejeli turistični bon v vrednosti 200 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov:

  

Bon je potrebno unovčiti do konca leta. Boni bodo v elektronski obliki, pri ponudnikih jih bomo lahko unovčili preko svoje davčne številke. Višina državne pomoči je ocenjena na 345 milijonov evrov. A si Počivalšek obeta multiplikativni učinek turizma – trošenje turistov pri storitvah, ki jih bon ne pokriva, denimo v trgovinah, restavracijah in na bencinskih servisih na destinaciji.

SLOVENIJA - Vlada je to popoldne na novinarski konferenci predstavila tretji protikoronski zakon, ki bo vreden okoli milijardo evrov. Njegova glavna cilja sta ohranitev delovnih mest in pomoč podjetjem. Nosilni ukrep novega svežnja je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Minister za delo, družino in socialne zadev Janez Cigler Kralj:

 

Nadomestilo bo delodajalec dobil v obliki državne subvencije. Ob tem Cigler Kralj pravi, da spremljajo tudi dogajanje na trgu dela. Ugotavljajo, da je ogroženih okoli 260 tisoč delovnih mest. Od začetka krize je bilo v evidenco brezposelnih na novo prijavljenih okoli 14.000 ljudi. A pravi, da se rast brezposelnosti od začetka maja umirja.

Ob tem je Cigler Kralj napovedal še, da bodo svojcem, ki so iz domov starejših ali drugih institucijsocialnega varstva v času epidemije v domačo oskrbo vzeli svojce, povrnili stroške. Takšnih je bilo 250 primerov. Prav tako bodo pokrili izpad dohodka ustanovam, ki so v tem času beležile prazne postelje in niso mogle sprejemati novih oskrbovancev.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 981 testiranj na novi koronavirus, potrdili so eno novo okužbo. Skupaj so doslej covid-19 tako potrdili pri 1468 osebah. V bolnišnicah se je zdravilo 23 oseb, od tega štiri na intenzivni negi, domov so odpustili enega bolnika. Včeraj je zaradi koronavirusa umrla ena oseba, doslej 105.

ROGAŠKA SLATINA - Čas koronavirusa vidne sledi pušča na podjetništvu, posebej pri mladih podjetnikih, ki šele začenjajo svojo pot. V Mrežnem podjetniškem inkubatorju Vrelec pravijo, da podjetja sicer ni zaprl nihče, so pa morali mladi podjetniki občutno zmanjšati obseg dela. Upajo tudi na pomoč občine. Še več pa TUKAJ.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so na voljo samoplačniški odvzemi brisa, s čimer ugotavljajo morebitno okužbo z novim koronavirusom. Na testiranje se je potrebno naročiti vsaj 36 ur pred predvidenim terminom za izdajo izvida. Naročite se lahko vsak dan v tednu od 8. do 16. ure, in sicer na številko 070 457 664. Cena testiranja je 94 evrov. Izvidi bodo na voljo v 24 urah po odvtemu brisa. "S potrdilom o plačilu samoplačniške storitve (potrdilo o plačani položnici, kopija bančnega nakazila ...) posamezniki ob naročenem terminu pridejo pred zabojnik št. 2 (modri zabojnik za testiranje na COVID19) pred Urgentnim centrom Celje, kjer bodo opravili odvzem brisa," so še zapisali v celjski bolnišnici. Še podrobneje o testiranjih pa TUKAJ.

ŠENTJUR - Od danes je spet odprta javna blagajna Občine Šentjur. Danes ima uradne ure med 12.30 in 16.30. "Zatem bo delovala po uveljavljenem urniku, torej ob sredah med 12.30 in 16.30, ter ob petkih med 8.30 in 12.30," sporočajo s šentjurske občine. Seveda bo pri tem potrebno upoštevati higienske predpise. "Vstop v prostor javne blagajne bo možen zgolj ob obvezni uporabi maske. Ob vstopu je potrebno razkužiti roke. Naenkrat je lahko v prostoru javne blagajne poleg javne uslužbenke le ena stranka, vse čakajoče pa upoštevajo priporočila o varnostni razdalji, torej najmanj 1,5 metra," poudarjajo na občini.

CELJE - Pandemija novega koronavirusa vpliva na vsa področja življenja in delovanja. Tako je v iskanje varnejših rešitev prisilila tudi organizatorje mednarodnih dogodkov, srečanj in konferenc. Mendarodna fakulteta v Celju, ki je partner pri organizaciji mednarodne znanstvene konference, ki bi morala biti v Benetkah, tako to danes začenja na spletu. Na njej bo bo sodelovalo več kot 150 udeležencev iz 25 držav, bo trajala do petka. Po besedah vodje konference Valerija Dermola je bila organizacija zelo zahtevna. Konferenca je v pretežni meri posvečena menedžmentu, poslovanju, izobraževanju in pravu, vendar pa jo bodo zaznamovale teme povezane s pandemijo covid-19. Dermol pravi, da bodo razpravljali o tem, kaj lahko koronavirus povzroči v visokošolskem, raziskovalnem in evropskem okolju.

SLOVENSKA BISTRICA - Tudi v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica je od tega tedna spet mogoče obiskati zobozdravnika. Za termin se je potrebno dogovoriti vnaprej. Podrobnejša navodila so zbrana TUKAJ

SLOVENIJA - Svetovni dan čebel je. Dogodki, ki ga zaznamujejo, so zaradi epidemije omejeni na splet. Osrednji bo virtualna mednarodna konferenca Angažiraj se za čebele. Sicer pa dan čebel na 20. maj, rojstni dan slovenskega čebelarja Antona Janše, praznujemo prav na pobudo Slovenije. Čebele in drugi opraševalci so ključni za kmetijstvo in ohranjanje biotske raznovrstnosti. TUKAJ najdete nekaj zanimivosti o čebelah, čebelarjih, medu in panjskih končnicah.

SLOVENIJA - Od danes bodo novinarji spet lahko prisotni na dnevnih novinarskih konferencah vlade o dogajanju, povezanem s koronavirusom. Pri tem bodo veljali določeni ukrepi - novinarji bodo morali nositi maske, si ob vstopu razkužiti roke ter upoštevati varnostno razdaljo.

VELENJE - Članska ekipa rokometnega kluba Gorenje Velenj se je po dobrih dveh mesecih spet srečala na skupnem treningu. 

ŠMARJE PRI JELŠAH – Knjižnica Šmarje pri Jelšah svoje dogajanje ohranja na spletu, saj dogodki kljub rahljanju ukrepov še niso dovoljeni. To dopoldne bodo zapeli z mentorico Zvenečih jelš Jasmino Levičar. Zvečer pa bo pravljični večer za odrasle. Lidija Zalezina bo pripovedovala dobrepoljsko ljudsko pripovedko Prekanjeni Jure.

SLOVENSKE KONJICE – Splošna knjižnica in TIC Slovenske Konjice še danes sprejemata pozitivne misli. 20. maj je namreč rok za oddajo del za natečaj Ko misel dozori. Na njem zbirajo enostavčne pozitivne misli Konjičanov, ki bodo ljudi bodrile v času koronavirusa. Vodja knjižnice Ana Miličevič:

 

Misli lahko Konjičani oddajo preko elektronskega naslova info@knjiznicakonjice.si. Tiste misli, ki bodo ustrezale pogojem, bodo junija izobesili po Starem in Mestnem trgu Slovenskih Konjic. Prav tako bodo objavljene v 6. številki Literarne revije Spirala.

SLOVENIJA - Vlada je sinoči zaključila obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona. "Predlog zakona vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja," so sporočili iz kabineta vlade. Tako tretji koronazakon po poročanju TV Slovenija prinaša turistične bone tudi za mladoletne. Ti bodo prejeli 50-evrski bon, vsi polnoletni državljani pa 200-evrski bon. Prav tako zakon prinaša sofinanciranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo na domu. Podrobneje bodo predlog zakona predstavili na današnji vladni novinarski konferenci.
Danes bodo predlog zakona sicer predstavili še poslancem koalicije, nato ga bodo poslali v obravnavo v državni zbor.