marec 25, 2020

Sreda in koronavirus v naših krajih

Sreda je, kaj prinaša v boju proti novemu koronavirusu, tudi danes sproti spremljamo in vas o dogajanju obveščamo v tej novici.

Naša življenja se podrejajo koronavirusu in, kot kaže, bo še nekaj časa tako.

SLOVENIJA - Iz Ministrstva za zdravje so sporočili, da zaradi epidemije koronavirusa veljajo dodatni ukrepi tudi na področju ginekologije in porodništva na primarnem nivoju. Med drugim bodo prvi pregled v nosečnosti opravili med 11. in 14. tednom, kar je nekoliko kasneje kot do sedaj. Nosečnicam, ki nimajo prevoza do ambulant, ga bo zagotovila civilna zaščita. Zaradi zmanjševanja števila ambulant po regijah se lahko zgodi, da nosečnic ne bo pregledal njen izbrani ginekolog. Odloženi so tudi preventivni pregledi v okviru programa Zora in pregledi v zvezi z neplodnostjo.

SLOVENIJA
- Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine. Na ministrstvu sicer spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka o omejitvi gibanja. Kršitev je malo, kar po njegovih besedah kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno. 

CELJE -
Trenutno se v Splošni bolnišnici Celje zdravi šest bolnikov okuženih z novim koronavirusom, od tega je en bolnik v enoti intenzivne terapije. Stanje bolnika na respiratorju je stabilno. Kot so iz bolnišnice še sporočili na Twitterju, med zaposlenimi niso imeli novih potrjenih okužb. Do sedaj so potrdili okužbo enega zdravstvenega delavca, ki pa je v samoizolaciji.

SLOVENIJA, ŠMARJE PRI JELŠAH -
Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju sporočil, da je potrjenih novih 50 primerov okužbe s koronavirusom, skupaj je v naši državi tako 528 okuženih, beležimo tudi novo, peto smrtno žrtev. Iz šmarske občine so med tem sporočili, da je umrla stanovalka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, ki je poleg okužbe s COVID-19, imela tudi pridružene bolezni. Okužbo so sicer v šmarskem domu do danes potrdili pri 26 stanovalcih in 6 zaposlenih.

SLOVENIJA, SLOVENSKE KONJICE, CELJE, PTUJ -
Zaradi velikega pomanjkanja zaščitnih mask in zaščitne opreme v državi se vedno več slovenskih podjetij usmerja v proizvodnjo le-teh. Med njimi je podjetje Prevent & Deloza, s sedežem v Celju, ki se ukvarja s proizvodnjo osebne varovalne opreme. V zadnjih dneh se je usmerilo izključno v izdelavo zaščitnih mask za državne potrebe, najprej v zdravstvu. Vso ostalo proizvodnjo so v podjetju postavili na stranski tir. V Tiskarni Petrič iz Slovenskih Konjic so izdelali prototip zaščitnega vizirja. Nekaj so jih že podarili domačemu domu upokojencev in trboveljski bolnišnici. V podjetju Zaščita s Ptuja, so že pred epidemijo koronavirusa razvili masko za večkratno uporabo. Trenutno jih dnevo proizvedejo od 3000 do 4000.

CELJSKO - Policisti Policijske uprave Celje so imeli včeraj kar nekaj dela. V Celju je sinoči na Gledališkem trgu neznanec razbil okno lekarne in poskušal vstopiti. Policisti so 35-letnemu hrvaškemu državljanu odvzeli prostost. Malo pred tem je, prav tako v Celju, občan policiste obvestil, da ga je skušal oropati neznanec. Na Vranskem je neznani storilec poskušal vlomiti v prostore doma za starejše. Škodo je povzročil s poškodovanjem treh oken. Na Prevaljah so policisti obravnavali vlom v gostinski lokal. Storilec je ukradel za okoli 250 evrov cigaret. Iz Šmarja pri Jelšah pa policisti poročajo o kršitvi javnega reda in miru v zasebnih prostorih. V stanovanjski hiši je nemir povzročal 50-letni moški pod vplivom alkohola. Kršitelja so pridržali do streznitve ter mu izdali plačilni nalog.

SLOVENIJA -
Strokovnjaki s področja biokemije na Institutu Jožef Stefan želijo laični javnosti omogočiti vpogled v mehanizme delovanja novega koronavirusa, kot jih razkriva znanost. Vsebine na spletni strani institituta sproti dopolnjujejo, informacije pa podajajo tako, da so čimbolj jasne in razumljive. Za zdaj je na spletni strani mogoče najti informacije o velikosti in strukturi virusov, mehanizmu vdora v celico in mehanizmih obrambe pred virusom ter metodah zdravljenja. Najdete jih TUKAJ.

PODČETRTEK, KOZJE, BISTRICA OB SOTLI -
V občinah Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli je med epidemijo koronavirusa občanom omogočena tudi dostava hrane na dom, in sicer trikrat na teden. Dnevno svež kruh, pekovske izdelke, testenine in rezance dostavlja Pekarna Pod Gradom, mlečne izdelke Kmetija Sinkovič, suhomestnate izdelke, klobase ter namaze pa Kmetija Gorjup. Ob tem je še več lokalnih ponudnikov, pri katerih lahko živila naročite in jih greste sami iskat. Pri tem pozivajo k skrbi za zdravje, naročeno naj gre iskat le en zdrav posameznik. Kontakte ponudnikov najdete na spletni strani občine Kozje.


ŠMARJE PRI JELŠAH, ROGAŠKA SLATINA, ROGATEC, KOZJE, PODČETRTEK, BISTRICA OB SOTLI
- Na šmarski upravni enoti je izvajanje nalog na upravnih enotah omejeno na najbolj nujne zadeve. Tako sporočajo, da se do preklica uvajajo naslednji ukrepi:

- za obisk upravne enote se mora stranka predhodno naročiti po telefonu oziroma elektronsko preko elektronskih sporočil na e-naslov upravne enote, ali preko navadne pošte;
- stranke se sprejema samo za najnujnejše primere;
- stranke se sprejema posamično;
- vloge strank, razen v nujnih primerih, do preklica upravna enota sprejema zgolj v elektronski obliki (brez varnega elektronskega podpisa) ali po navadni pošti;
- sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez se do preklica ne izvaja;
- preklicani so vsi razpisani naroki na zaslišanja, ustne obravnave in ogledi na terenu.
- do preklica ostajajo zaprti krajevni uradi na območju upravne enote.
Dodajajo, da je v pripravi je zakonodaja, ki bo, med drugim, določala, da roki v upravnih zadevah za opravljanje procesnih dejanj upravnih organov, in za izdajanje upravnih aktov ne tečejo.

CELJE -
Poročali smo, da so minulo sredo v Zdravstvenem domu Celje zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri zdravstveni delavki. Kot je takrat za naš radio povedal strokovni vodja zdravstvenega doma, Marko Drešček, delavka, ko je bila službi, ni kazala simptomov bolezni, bila pa je v stiku s tremi pacienti in desetimi sodelavci. Paciente so obvestili in jim naročili naj spremljajo svoje počutje, sodelavcem pa so preventivno vzeli brise in jih testirali. Sinoči so iz celjskega zdravstvenega doma sporočili, da je bilo vseh 10 testov zasposlenih na okužbo s COVID-19 – NEGATIVNIH. V zdravstvenem domu so sicer takoj, ko so izvedeli za okužbo sodelavke, sprejeli potrebne ukrepe razkužili prostore in zaprli oddelek, v katerem je delala.

SLOVENIJA
– Naša država je opolnoči na mejnih prehodih z Republiko Avstrijo vzpostavila kontrolne točke zaradi temeljitejše zajezitve in
obvladovanja nalezljive bolezni. »Vstop v Republiko Slovenijo bo dovoljen tujcu, če bo predložil dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ne bo starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim bo izkazal negativen izvid. Če tujec dokazila iz ne bo predložil, se mu vstop v Republiko Slovenijo kljub temu dovoli, če bo njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in če ne bo kazal jasnih znakov okužbe zgornjih dihal. Vstop v Republiko Slovenijo bo dovoljen državljanu Republike Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Če bo imel višjo temperaturo od 37,5 °C ali bo kazal jasne znake okužbe zgornjih dihal, se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« sporočajo iz Policijske uprave Celje

SAVINJSKA in PODRAVJE – Številke okuženih z novim koronavirusom še vedno rastejo. Po zadnjih podatkih je bilo potrjenih okužb v Savinjski regiji 89, dejanska številka je po ocenah strokovnjakov še petkrat višja. Še vedno je najhuje v občini Šmarje pri Jelšah, kjer je 52 potrjenih primerov, koronavirus pa je tam včeraj tudi zahteval življenje. Umrla je stanovalka doma upokojencev, ki je sicer imela več pridruženih kroničnih bolezni. V Rogaški Slatini se je število okuženih povzpelo na 15, v Celju na 9, v Šentjurju pa na tri. V Podravski regiji je skupaj 47 okužb. V Mariboru se je številka povzpela na 14, v Slovenski Bistrici ostaja pri 6, na Ptuju pa sta še vedno 2 potrjena primera.